За шість років окупації видобуток поступово знизився через санкції / фото УНІАН

Росія з початку окупації Криму в 2014 році видобула на півострові 10,4 млрд куб. м природного газу.

Читайте такожНетрадиційний газ, чорноморський шельф і надглибоке буріння – нова стратегія «Нафтогазу»

Про це повідомила Світлана Нєжнова, генеральний директор ДАК "Чорноморнафтогаз", дочірньої компанії НАК "Нафтогаз України" на Українському енергетичному форумі в Києві, передає "РБК-Україна".

Відео дня

Вона зазначила, що спостерігається уповільнення видобутку з 2 млрд куб. м у 2014 році до 1,5 млрд куб. у 2019 році. За її словами, скороченню видобутку сприяють міжнародні санкції.

"За ці роки, з 2014 по 2019, Російська Федерація видобула з родовищ, які належать Україні, 10,4 млрд куб. м", - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, у лютому 2020 року «Нафтогаз України» і шість компаній групи подали відповідь на зустрічну заяву Російської Федерації щодо розміру компенсації збитків у рамках арбітражного провадження при Постійній палаті третейського суду в Гаазі. «Нафтогаз» додатково обґрунтував свою заяву щодо розміру компенсації збитків, завданих незаконною експропріацією кримських активів "Нафтогазу" у 2014 році, - розмір збитків плюс відсотки оцінюється приблизно в 8 млрд дол. США», - зазначили в компанії.

Навесні 2014 року Росія, порушуючи норми міжнародного права, захопила Кримський півострів. В результаті цієї анексії дочірня компанія «Нафтогазу» - «Чорноморнафтогаз» втратила свої основні активи (зокрема, бурові платформи "Петро Годованець" та "Україна"), а також доступ до родовищ природного газу на шельфі Чорного моря.

Для захисту своїх інтересів у жовтні 2016 року «Нафтогаз» ініціював арбітражне провадження відповідно до Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом РФ про заохочення і взаємний захист інвестицій, більш відомим як російсько-українська двостороння інвестиційна угода.

15 вересня 2017 року в «Нафтогазі» повідомили, що держхолдинг подав позов проти Росії з вимогою відшкодувати 5 млрд дол. збитків від анексії. З урахуванням очікуваних відсотків сума вимог «Нафтогазу» становить 8 млрд дол.