Ілюстрація REUTERS

Німеччина дозволить в'їзд для сезонних працівників зі Східної Європи у квітні та травні, щоб уникнути проблем зі збором врожаю.

Читайте такожПольський бізнес жаліється на брак української робочої сили

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на рішення міністерств сільського господарства і внутрішніх справ ФРН.

Відео дня

"Щоб уникнути проблеми зі збиранням урожаю, Німеччина дозволить в'їзд для 40 тисяч сезонних робітників зі Східної Європи у квітні, а також для аналогічної кількості в травні цього року. Такої згоди досягли міністр сільського господарства ФРН Юлія Клекнер та міністр внутрішніх справ Горст Зеегофер", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що, відповідно до розробленої концепції, такі робітники зможуть в'їжджати та виїжджати виключно групами й лише літаками. Крім того, вони мають пройти медичну перевірку, а протягом перших 14 днів новоприбулі мають жити й працювати окремо від інших працівників та не залишати територію господарства.

Ілюстрація REUTERS

Також під час проведення робіт між працівниками має дотримуватися необхідна дистанція. Якщо ж її дотримання забезпечити неможливо, то працівники мають носити маски й рукавички.

Крім того, додатково німецький уряд планує залучити до роботи на полях і в теплицях у квітні-травні за 10 тисяч осіб.

"За даними міністерства сільського господарства ФРН, до кінця травня ця галузь господарства потребує близько 100 тисяч сезонних робітників. Однак у зв'язку з введенням в Німеччині забороною на в'їзд з-за кордону, в країну змогли потрапити лише близько 20 тисяч сезонних робітників. В німецькій асоціації фермерів вже заявили, що заборона на в'їзд може призвести до дефіциту овочів і фруктів й викликати підвищення цін на них", - наголошується в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, у зв'язку із закриттям кордонів через пандемію коронавірусу з Польщі в Україну повернулося понад 100 тисяч українців, і польський бізнес вже почав відчувати брак робочої сили.