Двоконтурний або одноконтурний: газовий котел якого типу краще вибрати

Прихід осені традиційно спровокував приріст попиту на опалювальне обладнання. Стрибок показників продажів помітили розробники газових котлів:

  • з одним контуром,
  • двоконтурних.

Однак багато користувачів не можуть визначитися, який із цих двох варіантів більше підходить для експлуатації в домашніх умовах.

Щоб дати вичерпну відповідь на це питання, фахівці проаналізували особливості, переваги та недоліки моделей з одним і двома контурами.

Відео дня

Двоконтурний котел: функціонування, цілі експлуатації, переваги

Двоконтурні газові котли вирішують два завдання:

  • гарантують коректне і безперешкодне функціонування системи опалення;
  • відповідають за водопідігрів.

Перевага таких девайсів — повноцінна комплектація. У комплект поставки входять всі необхідні для комфортного використання: запчастини та пристосування.

Також в числі їх плюсів:

  1. Розміри — невеликі. Такі моделі займають набагато менше місця, ніж інші різновиди котлів в тандемі з окремим бойлером.
  2. Раціональна витрата ресурсів. Пристрої витрачають мінімальні обсяги природного газу навіть незважаючи на високу продуктивність і універсальність.
  3. Безпека. Виробники двоконтурних котлів докладають максимум зусиль, щоб розробки були надійними і довговічними.

Недолік таких пристроїв — залежність температури приготовленої гарячої води від тиску в трубах і сили натиску.

Одноконтурний агрегат: відмінності і характеристики

Котли з одним контуром мають спрощену конструкцію і підходять для установки в різних приміщеннях: як підключених, так і не приєднаних до мережі гарячого водопостачання. Вони можуть працювати самостійно, а також в тандемі з окремими бойлерами непрямого нагріву.

Ціна одноконтурних агрегатів залежить від експлуатаційних і технічних характеристик. Серед них є бюджетні моделі і дорогі котли.

Сильні сторони таких девайсів — це:

  • можливість використання спільно з іншою кліматичною технікою;
  • забезпечення стабільного доступу до великого обсягу гарячої води за умови експлуатації разом з бойлером;
  • легке обслуговування, адекватна вартість ремонту;
  • ефективне опалення приміщень різної площі.

Мінус пристроїв такого типу — дороге обслуговування при наявності необхідності забезпечення автономного ГВП. На утримання «комплекту» з котла і бойлера доведеться витратити більше коштів, ніж на обслуговування одного агрегату з двома контурами.

Що краще?

Якщо пріоритетне завдання для користувача — економія на оплаті комуналки, то самим практичним рішенням для нього стане двоконтурний котел, ККД якого стартує від 95%.

У тих випадках, коли на першому місці — забезпечення безперешкодного надходження підігрітої води до кількох точок водозабору, краще віддати перевагу набору з бойлера і котла з одним контуром.