Ілюстрація / REUTERS

Заборона здійснювати евтаназію на комерційній основі суперечить основному закону Німеччини.

Таке рішення виніс Федеральний конституційний суд ФРН у середу, 26 лютого. Судді в Карлсруе вбачають у такій забороні порушення прав тяжкохворих людей і лікарів, пише DW.

Право на смерть за власним бажанням належить до особистих прав людини, вирішили судді. Воно включає свободу вчинити самогубство або вдатися до допомоги третьої сторони для добровільного відходу з життя, зазначив голова вищої судової інстанції ФРН Андреас Фосскуле.

Відео дня

Водночас судовий вердикт не означає, що законодавцям заборонено регулювати діяльність організацій, які сприяють евтаназії.

Читайте такожПарламент Португалії підтримав легалізацію евтаназії

У листопаді 2015 року німецький Бундестаг оголосив поза законом організації, які сприяють евтаназії у ФРН на комерційній основі. Водночас, поняття "комерційний" охоплювало не лише "матеріальну зацікавленість" у здійсненні евтаназії, а й неодноразове безоплатне сприяння відходу з життя невиліковно хворих людей. Порушення заборони загрожувало позбавленням волі на строк до трьох років.

Це рішення стало об'єктом жорсткої критики з боку важкохворих, низки лікарів і профільних організацій. Рішенням від 26 лютого Федеральний конституційний суд Німеччини підтримав їхню позицію.