Пандемія COVID-19 допомагає поширюватися ще одній небезпечній інфекції / REUTERS

Після різдвяних канікул в 2015 році Жоанна Родес отримала панічний електронний лист від лікаря з клініки Royal Brompton. Це найбільший центр лікування серця і легень у Великій Британії. В ньому йшлося про те, що небезпечний грибок заражав шкіру пацієнтів у відділі інтенсивної терапії попри те, що персонал дотримувався всіх інструкцій щодо контролю інфекцій.

Читайте такожНе коронавірусом єдиним: експерти назвали найнебезпечніші хвороби, від яких помирає найбільше українців"Лікар попросив мене поглянути. Я подумала, чи може бути ситуація аж настільки поганою?" - розповіла National Geographic Родес, експерт з інфекційних захворювань Імперського коледжу Лондона. Вона досліджує резистентність грибків до ліків.

Найбільшій кардіологічній клініці в Британії потрібна була її допомога у визначенні типу грибка, який поширювався у одному з її відділень. Як виявилося, це був Candida auris. На той час про цього паразита було мало відомо. Але те, що Родес побачила в ті часи, її шокувало.

Відео дня

"Якщо ви думаєте, що COVID-19 - це погано, вам варто поглянути на Candida auris", - сказала вона.

Candida auris - це патоген, здатний уникати дії ліків, призначених вбивати його. І ранні тривожні сигнали говорять про те, що пандемія коронавірусу допомагає цьому паразиту поширюватися. Адже він часто поширюється у лікарнях, які цього року були переповнені пацієнтами. Candida auris міцно закріплюється на різних поверхнях, таких як простирадла, перила лікарняних ліжок, дверях й медичному обладнанні. Це дозволяє йому легко колонізувати шкіру й передаватися між людьми. 

Читайте такожУ Канаді рідкісний паразит знищив майже всю печінку жінки, якій діагностували ракБільше того, пацієнти, в тіло яких вводять катетери чи інші медичні трубки, найбільше ризикують в разі зараження Candida auris. І такі процедури зараз особливо поширені через проблеми з диханням, які викликає COVID-19.

"Нажаль, були місця, де ми бачили спалахи Candida auris. Ми спостерігали його появу в також в реабілітаційних кініках і деяких підрозділах, які займаються пацієнтами з COVID-19. Проблема в тому, що якщо грибок з'являється десь, від нього дуже важко позбутися", - сказав голова підрозділу Центру контролю й профілактики захворювань Том Чіллер.

До виявлення грибка Candida auris в 2009 році, види з його роду були відомі як причина появи молочниці. За останні роки кілька тисяч випадків зараження Candida auris були виявлені у 40 країнах світу. У 30-60% випадків паразит призводив до смерті. Для порівняння, коронавірус вбиває приблизно 1% заражених. Однак, він за досить короткий проміжок часу здатен поширитися серед значно більшої кількості людей.

Читайте такожNew York Times: Вчені знайшли причини появи смертельних випадків COVID-19Медики бояться, що якщо Candida auris стане більш поширеним у лікарнях чи громадських місцях, він може посилити кризу супербактерій, які вже заразити мільйони людей по всьому світу. Минулого року Центр контролю й профілактики захворювань США включив Candida auris до списку найбільших стійких до ліків загроз в країні станом на 2020 рік. Наразі ще рано говорити про те, що паразит швидше поширюється завдяки коронавірусу. Але в США цього року зафіксували 1272 випадки зараження Candida auris. І це збільшення на 400% у порівнянні з усім періодом фіксації даних з 2018 року.

Реальна кількість заражень, швидше за все, вища. Оскільки пандемія COVID-19 ускладнила контроль Candida auris в лікарнях. Крім того, грибок здатен колонізувати шкіру людини, не провокуючи при цьому симптомів. Такі супербактерії можуть також бути відповідальними за збільшення випадків смерті загалом в часи пандемії COVID-19.

Вас також можуть зацікавити новини: