Українs повертають захоплені військові судна / REUTERS

Захоплені Росією українські військові катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу» вивели з акваторії «Генмола» в Керчі в супроводі російської берегової охорони.

Читайте такожРосія погодилася повернути захоплені в Керченській протоці кораблі - росЗМІ

Як повідомляє «Крим.Реаліі», катера в супроводі російських суден слідують через Керченську протоку в бік Чорного моря.

Відео дня

Місцевість на підступах до території військової частини, де знаходилися українські судна, перекрита. На місці чергують російські поліцейські і люди в цивільному.

Зазначається, що згідно з міжнародною базою відстеження судів Мarine Тraffic, українські буксири «Сапфір», «Титан» і «Гайдамаки» знаходяться в Чорному морі біля берегів Криму. Передбачається, що вони приймуть українські військові кораблі і супроводжуватимуть їх в порт.

Як повідомляв УНІАН, за даними російських ЗМІ, повернення захоплених двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» (P175) і «Нікополь» (P176), а також рейдового буксира «Яни Капу» (A947) має відбутися до зустрічі в «нормандському форматі» .

Зокрема, за наявною інформацією, Росія не буде віддавати зброю українських військових моряків, а також документи по радіостанції (імовірно марки Harris, вироблені в США), які були встановлені на суднах.

Передача кораблів має відбутися в морі, куди їх відбуксирують російські буксири з окупованої Керчі, в певній точці їх повинні зустріти українські судна і доставити до місця призначення.