Схему впровадили з моменту створення інспекції / фото УНІАН

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук під час наради з проблем будівельної галузі публічно взяв на себе зобов'язання «навести порядок» в Державній архітектурно-будівельній інспекції.

Про це пише РБК-Україна.

Водночас, виконуюча обов'язки голови ДАБІ Олена Костенко заявила, що ще не розібралася зі станом справ у інспекції, зокрема, в питанні схем старих чиновників ДАБІ, які повернулися та встановили нові корупційні націнки.

Так, за інформацією учасників ринку, корупційна схема, яка була впроваджена з моменту створення інспекції, – по $5 з квадратного метра житла, – ще діє в Україні та у разі відмови від давання хабара будівництво можуть заморозити.

За даними експертів, авторами цієї схеми були Сергієнко і Воробьйов, які працювали в управлінні дозвільних процедур ДАБІ з часів Віктора Януковича. Наразі ці екс-чиновники повернулися в ДАБІ у статусі радників. Забудовники поскаржилися прем'єру, що з осені 2019 року стара схема запрацювала з новою силою.

В. о. голови ДАБІ Олена Костенко водночас не змогла дати чітких коментарів з приводу корупції в її відомстві.

«Намагаюся вникнути, мені важко розібратися», – зазначила вона.

Журналісти вказали, що причетним до її призначення міг бути Володимир Родін, радник одного з заступників голови Офісу президента.

Глава уряду тим часом оголосив про радикальне «вирішення» проблеми з корупцією в ДАБІ.