Разумков прокоментував вимоги Росії щодо постанови / фото УНІАН

Скасувати в постанові про місцеві вибори в Україні пункт щодо виборів в ОРДЛО неможливо.

Про це голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив в ефірі телеканалу "Україна 24".

Читайте такожФокін стверджує, що на мир не варто розраховувати, якщо не оголосити "загальну амністію"

Відео дня

"Постанова (Ради про вибори – ред.) ніяк не пов’язана з Мінськими угодами. Її можна по-різному трактувати, але вибори згідно Мінських угод – це 9-й пункт. Я не впевнений, що ми сьогодні можемо говорити, що в повному обсязі виконані 8 попередніх. Тому зараз говорити, що постанова чомусь, комусь заважає, м’яко кажучи, не зовсім коректно", - заявив він.

Разумков нагадав, що постанова була прийнята Радою відповідно до закону України, який говорить про те, що ВР оголошує місцеві вибори не пізніше, ніж за 90 днів до дати виборів.

"Сьогодні вносити будь-які зміни в цю постанову – це поставити під сумнів легітимність проведення виборів на всій території держави, тому що це буде суперечити діючому законодавству", - пояснив спікер Ради.

Разумков зазначив, що сьогодні неможливо провести вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу:

"Організаційно це неможливо сьогодні зробити, вони не можуть відбутися за українським законодавством, там немає доступу всіх політичних партій і сил, які зареєстровані в Україні, там, на жаль, не працює свобода слова, головне, що там будуть не вибори, а призначення тих чи інших людей. Цей підхід суперечить демократичним нормам, до яких ми з вами звикли. Це не може відбуватися під дулами кулеметів".

Спікер парламенту також відкинув звинувачення в тому, що Рада начебто не зацікавлена в мирі на Донбасі:

"Мені починають говорити, що якщо ВР цього не зробить, то ВР не бажає миру. ВР багато разів доводила, що вона робить все для того, аби досягти миру. ВР неодноразово в останню мить була точкою балансу, точкою спасіння держави… З іншого боку, якщо хтось вважає, що він може організувати вибори на тимчасово окупованих територіях, він може це спробувати продемонструвати особистим прикладом. Поки ні від кого, кому я це говорив, я не почув пропозиції: давайте я цим займусь".

Місцеві вибори в Україні і блокування Росією роботи ТКГ

  • 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня. Відповідно до рішення, вибори на окупованих територіях Криму і Донбасу не призначаються і не проводяться.
  • Росія і підконтрольні їй бойовики з 19 серпня блокують роботу ТКГ з вимогою скасувати пункт постанови ВР, в якому йдеться про неможливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях.