Вода до Криму піде тільки після його деокупації / Фото: УНІАН

Народний депутат України, лідер кримських татар Мустафа Джемілєв розкритикував провал голосування в комітеті Верховної Ради щодо постанови про подачу води до анексованого Криму.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

«Немає глибокого розуміння у цих людей, які так проголосували. Насправді ця постанова дуже потрібна. Те, що час від часу дехто висловлюється, давайте будемо давати воду, бо там наші громадяни, давайте дамо воду і будемо торгуватися на цьому, буде послаблення для Донбасу. Ось такі легковажні речі говорять. Що там говорити про окремих депутатів, коли прем'єр-міністр з трибуни сказав там наші громадяни, хоч бутлями будемо подавати», - сказав Джемілєв.

Відео дня

Читайте такожФСБ випитувала у викраденого військового, як охороняють адмінкордон з Кримом – адвокат

Лідер кримськотатарського народу нагадав, що на півострові достатньо води для населення.

«Питної води достатньо - було, є і буде. Справа в тому, що вода значною мірою споживається на виробничі цілі, в тому числі на військові бази росіян. Подавати цю дніпровську воду немає жодного резону. Доводи про те, що там наші громадяни, нічого подібного. Справді, ті, хто вважає себе громадянами України, вони всі говорять: «В жодному разі ані води, ані електрики не подавайте». Це громадяни України. А ті, хто з російськими настроями, прапорами і паспортами, вони, звичайно ж, хотіли б отримати (воду)», - вважає Джемілєв.

Він також наголосив, що відповідно до Женевської конвенції 1949 року, всі гуманітарні, правові та соціальні питання - це «проблема країни-окупанта, аж ніяк не країни, територію якої окупували».

Напередодні комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій не зміг прийняти постанову, в якій йшлося про охорону Північно-Кримського каналу і подачу води до Криму тільки після деокупації.

«За» постанову проголосували чотири члени комітету: Мустафа Джемілєв, Дмитро Лубинець, Рустем Умеров і Ахтем Чийгоз. Проти були Юрій Бойко, Віктор Медведчук, Вадим Рабинович, Руслан Горбенко, Олександр Копиленко. Утрималися шестеро: Костянтин Косай, Олексій Кузнєцов, Тарас Тарасенко, Максим Ткаченко, Неллі Яковлєва і Сергій Манзій.

Як повідомляв рніше УНІАН, глава уряду Денис Шмигаль раніше заявляв, що Україна не буде поставляти в Крим воду для промислових і військових потреб.