Віктор Орбан / REUTERS

Угорщина погодилася з покаранням за погане управління фінансами, які вона отримала від ЄС. Таким чином, Будапешт втратить 1,65 мільярда євро. Однак, ці гроші вирахують з сум, які Брюссель буде передавати угорській стороні надалі.

Як пише Reuters, деталі покарання описані в документі, підготовленому Єврокомісією для зустрічі з Комітетом Європарламенту щодо бюджету. Він був опублікований на сайті комітету після зустрічі, яка відбулася вчора. В документі сказано, що Угорщина погодилася скоротити її фінансування з боку ЄС на 10% в нинішньому бюджеті ЄС на 2014-2020 роки через порушення.

Читайте такожВ ЄС розпочався розгляд справи проти Угорщини

Відео дня

Таким чином, через покарання Будапешт втратить понад 500 мільярдів форинтів (або 1,65 мільярда доларів). Це дорівнювало б приблизно 2% від угорського ВВП, якби країна сплатила всю суму за один рік.

Видання нагадує, що прем’єр-міністр Віктор Орбан часто вступав у конфлікт з інститутами ЄС й іншими країнами-учасницями через ерозію верховенства закону в Угорщині й порушення в тому, як країна використовує фінансування ЄС. Орбан відкидає всі звинувачення. Він висміював пропозиції прив’язати європейське фінансування до дотримання демократичних принципів й верховенства закону.

Читайте такожWashington Post: Політика 1930-х років досі у грі в Східній Європі

Але у 2018 році 8 з 30 програм ЄС, які були «скориговані» Єврокомісією через проблеми з використанням цих коштів, були саме угорськими. Посилаючись на аудит державних закупок, Єврокомісія назвала Угорщину членом ЄС з найгіршим національним управлінням і й системами контролю у 2018 році.