REUTERS

Від самого початку новий президент України дав чітко зрозуміти, що його великою амбіцією був візит у США, під час якого він би зустрівся з Дональдом Трампом в Овальному кабінеті. Під час телефонної розмови, яка відбулася через лічені години після перемоги Володимира Зеленського на виборах у квітні, американський лідер запросив його у Вашингтон, сказавши, що він може приїхати, коли «облаштується і буде готовий».

Українець швидко прийняв запрошення, додавши, що «вся команда і я з нетерпінням чекаємо цього візиту», - пише Washington Post. Але от минуло шість місяців. А Зеленський досі не побував у Білому домі. Бажана зустріч натомість опинилася в центрі процесу імпічменту. Трампа звинувачують в тому, що він використав її, а також військову допомогу для України на сотні мільйонів доларів, щоб змусити Зеленського почати копати бруд на демократів.

Читайте такожПосол США в ЄС заявив про тиск на Україну за вказівкою Трампа

Відео дня

Сьогодні важко сказати, така зустріч допоможе чи нашкодить Зеленському в той час, коли він намагається консолідувати владу і продемонструвати світу, що США стоять на боці України в розпал війни проти російських сил на Донбасі. Тим часом, український президент намагається організувати зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним. Північний фасад Білого дому став іконою. Але реальна влада зосереджена у Західному крилі будівлі, а також в кімнаті овальної форми з видом на південь, яка лишається офіційним кабінетом президента США з 1934 року, коли її зайняв Франклін Рузвельт. Чейс Антермаєр, який був помічником президентів Рональда Рейгана і Джорджа Буша, якось порівняв Західне крило «дуже фешенебельним похоронним бюро» з товстими килимами й вишуканими меблями. Тут немає напруги й домінує тиша. Овальний кабінет традиційно виконує роль формального святилища, куди можуть зайти лише запрошені.

Трамп, на відміну від більшості його попередників, використовує його більше як відкриту приймальну, де він ухвалює рішення.

«Я використовую кімнату досить часто», - сказав він журналу Time у 2017 році.

Читайте такожLos Angeles Times: Україна недоотримала 35 мільйонів доларів допомоги від США

Одну з традицій Трамп все ж зберіг. Овальний кабінет лишився місцем для формального вітання іноземних лідерів. Журналістів запрошують сюди, щоб вони сфотографували американського президента поруч з гостем перед каміном, перш ніж їх виженуть за двері. Зазвичай лідери під час цього показово обмінюються люб’язностями. Трамп же, на відміну від інших президентів США, використовує зустрічі біля каміну як платформу для висловлення своїх поглядів на проблеми. Він дозволяє журналістам задавати питання. Дуже часто все це не має ніякого відношення до двосторонньої зустрічі з іноземним лідером. Тож гостям відводиться роль мовчазного антуражу.

Лише минулого місяця Трамп принизив президента Фінляндії такою поведінкою й змусив його розглядати стелю, поки лідер США критикував процедуру імпічменту. Два тижні тому президент Італії Серджіо Маттарелла мовчки сидів перед каміном в Овальному кабінеті, поки його перекладач намагався встигати за Трампом, перекладаючи його півгодинну тираду про нечесність європейської торгівлі, мита, про Туреччину, Китай, Іран й передвиборчі дебати демократів.

Але попри все це, іноземні лідери розглядають зустрічі з президентом США в Овальному кабінеті як чіткий сигнал про американську підтримку. На цьому, зокрема, наголосив заступник помічника Держсекретаря Джордж Кент під час свідчень у справі про імпічмент. Для Зеленського, як і для більшості інших гостей, успішна картинка й розмова на сцені Овального кабінету здавалася важливою для виживання України.

Читайте такожWashington Post: Україна поступово зрозуміла, що хоче Трамп за допомогу

«»е посилило б його важелі впливу на переговорах з Володимиром Путіним щодо російської окупації 7% української території», - сказав Кент.

Видання зауважує, що допомога Євросоюзу важлива для Києва. Але лише США мають військову силу, яка може кинути виклик російським можливостям. І це єдина країна, яка надала значну летальну військову допомогу Україні. Підтримка США зробила формальну зустріч з Трампом дуже важливим сигналом стійкості, який українці хотіли послати Путіну. Особливо це важливо на тлі підготовки до першої зустрічі Зеленського з російським президентом.

Нічого не знаючи про бажання Трампа щодо розслідувань проти До Байдена перед виборами у 2020 році, команда Зеленського була переконана, що якщо президенти США й України проведуть разом трохи часу, американський лідер побачить, що підтримка Києва насправді в американських інтересах. Сам колишній актор був впевнений, що він зможе знайти спільну мову з президентом США, який теж працював у сфері розваг. Його прихильність можна завоювати через зустріч, на якій можна було б розвіяти будь-які помилкові уявлення про Україну. Про це виданню сказав неназваний український чиновник, наближений до Зеленського.

Читайте такожВільям Тейлор розповів про "жахи", яких уникнув Зеленський

Але рік добігає кінця. А адміністрація у Вашингтоні досі не назвала дату візиту. У серпні, коли стало відомо, що Трамп заблокував військову допомогу для української армії, команда українського президента вірила, що на зустрічі можна було б розставити всі крапки над «і».

«Він хотів повернути Україну в порядок денний Трампа і його адміністрації», - пояснив неназваний український чиновник, додавши, що Зеленський сподівався використати вікно можливостей, будучи «новим обличчям» в Україні, для перезавантаження відносин.

Питання зустрічі стало полярною зіркою для української дипломатії в американському напрямку. До середини літа було зрозуміло, що потрібно не просто розвіяти помилкові уявлення президента США про Україну і її нового лідера, а й також показати Росії, що Трамп стоїть на українському боці після зміни влади. До часу, коли український й американський президенти зустрілися в кулуарах ООН, військова допомога вже була розблокована. Але процес імпічменту тільки починався. Зеленський дав зрозуміти, що досі хоче зустрітися в Білому домі. Він подякував Трампу за запрошення у Вашингтон, але додав, що «ви забули назвати мені дату».

На тлі незручного сміху аудиторії, Трамп вказав пальцем на членів своєї адміністрації.

«Вони вам скажуть дату», - відповів він.