У МЗС РФ стурбовані заявами представників України про перегляд Мінських угод / tvc.ru

У Міністерстві закордонних справ РФ стурбовані заявами представників України про перегляд Мінських угод.

Читайте такожПутін прирівняв русофобію й антисемітизм у контексті Другої світової війни

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це на брифінгу в Москві заявила офіційний речник МЗС Росії Марія Захарова.

Відео дня

«Я б хотіла також нагадати, що за Мінським угодами Київ також повинен визначити майбутнє Донбасу і його статус - децентралізацію і реформу Конституції в прямому діалозі з Донецьком і Луганськом. На цьому тлі не можуть не турбувати голоси, що лунають у Києві, на користь перегляду Мінських угод, зокрема такі заяви були зроблені міністром закордонних справ України Пристайком», - сказала Захарова.

За її словами, в РФ сподіваються, що Пристайко висловлював особисту думку.

«Ми також сподіваємося, що він знає про те, що учасники «нормандського» саміту в Парижі, включаючи президента України Зеленського, ще раз підтвердили безальтернативність Комплексу заходів (з виконання Мінських угод)», - додала вона.

На думку Захарової, українська влада повинна зосередитися на послідовному виконанні положень Комплексу заходів.

При цьому вона висловила жаль, що представники західних ЗМІ і міжнародних організацій «ухиляються» від відвідування окупованої Росією частини Донбасу. (За даними УНІАН, Росія не допускає представників іноземних ЗМІ на підконтрольні їй частини Донецької і Луганської областей).

При цьому Захарова заявила, що Росія вітає певні зрушення у врегулюванні ситуації на Донбасі в 2019 році, які були пов'язані з підготовкою і проведенням саміту лідерів країн «нормандської четвірки» в Парижі.

«Як відомо, перед самітом Києву довелося виконати рішення попередніх «нормандських» зустрічей, а саме: зафіксувати на папері «формулу Штайнмаєра», забезпечити розведення сил на трьох ділянках лінії розмежування - у Станиці Луганській, Золотому, Петрівському. Після паризького саміту були зроблені нові кроки в правильному напрямку», - сказала Захарова.

Вона також нагадала, що 29 грудня був проведений обмін утримуваними особами між Україною і бойовиками, а на лінії зіткнення стали менше стріляти, у новорічні та різдвяні свята навіть фіксувалися дні повній тиші.

Читайте такожДерждума РФ у першому читанні одноголосно проголосувала за путінські правки до Конституції

«Все це свідчить про те, що за наявності політичної волі і за відповідального підходу можна домагатися справжніх конкретних позитивних результатів. Хочеться сподіватися, що українська влада буде демонструвати цю волю частіше, і, на жаль, поки з цим є проблеми», - підкреслила Захарова.

Як повідомляв УНІАН, 10 грудня на прес-конференції за підсумками саміту лідерів «нормандської четвірки» в Парижі канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила за адаптацію Мінських угод до реалій. За її словами, Мінські угоди не є «скам'янілим документом», для їх втілення необхідна «гнучкість».

У свою чергу президент РФ Володимир Путін на цій прес-конференції допустив «гнучкість» деяких положень Мінських угод.

При цьому представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Резніков заявив, що українська сторона підготує пропозиції щодо зміни Мінських угод до наступної зустрічі лідерів країн «нормандського формату», запланованої на березень 2020 року.

16 грудня в інтерв'ю УНІАН голова МЗС Вадим Пристайко заявив, що Україна буде наполягати на внесенні коректив до Мінських угод для приведення їх у відповідність з реаліями.