Ілюстрація / REUTERS

У людства не було попереднього досвіду боротьби зі світовою пандемією коронавірусу. Тож коли SARS-CoV-2 (вірус, який викликає хворобу під назвою COVID-19) почав поширюватися, експерти у сфері охорони здоров'я почали у своїх прогнозах спиратися на досвід пандемій грипу.

Ці пандемії часто описуються термінами на зразок "хвиля" чи "відплив". Але тепер люди дізналися достатньо, щоб замінити ці морські порівняння кращою аналогією. Пандемія більше схожа на лісову пожежу. Про це на сторінках The Guardian пишуть професор і директор Центру дослідження інфекційних захворювань і політики в Університеті Міннесоти Майкл Остерхолм і режисер-документаліст Марк Олшейкер.

Читайте такожBloomberg: Швеція й Італія вчать, як жити з коронавірусом

Відео дня

Як і пожежа, вірус невтомно шукає для себе "паливо", тобто людських носіїв. Він спустошує одні райони, оминаючи при цьому інші. Вірус буде продовжувати поширюватися, аж поки у людей не з'явиться міцний колективний імунітет, коли у 50-70% населення не з'являться захисні антитіла. Тільки тоді передача інфекції серйозно скоротиться. Досягти колективного імунітету можна або через масове зараження або за допомогою доступної й ефективної вакцини. І жодна кількість радісних розмов чиновників не змінять цей курс.

Тепер добре відомо, що на SARS-CoV-2 не впливає зміна сезонів чи регіональна погода. Він поширюється через контакт людей. Наразі ніхто не знає, чи імунітет до вірусу довговічний чи короткостроковий. Також ми не знаємо, чи вакцина, якщо і коли її створять, буде таким же великим успіхом, як засоби від поліомієліту чи віспи. Можливо вона буде обнадійливим агентом, таким як вакцина від сезонного грипу.

"Ми сподіваємося, що зусилля з розробки вакцини будуть ефективними. Але надія - це не стратегія. Як і ВІЛ, SARS-CoV-2 лишиться з нами на довго. І реалізм повинен диктувати нашу стратегічну реакцію", - вважають автори.

Читайте такожThe Guardian: Другої хвилі коронавірусу не існує, але чому про неї говорять?

Вони додають, що дослідження пандемій, війн й інших періодів великого стресу для цілих країн показало, що люди реагують відносно спокійно й ефективно, якщо лідери говорять їм правду, попри те, що ця правда може бути страшною. Якщо відповідей немає  на даний час, то краще так і сказати. Владі краще розповісти, що вона робить, щоб дізнатися більше.

До цього часу США здебільшого дотримувалися протилежного підходу. Повідомлення часто змінювалися й не рідко були науково помилковими й нераціонально оптимістичними. Суспільство занурювалося у відчайдушне спантеличення, не знаючи, кому можна вірити. А наука ставала першою жертвою такого підходу. В інформуванні суспільства потрібно зосередитися на наукових фактах.

Автори зауважують, що у найближчі місяці смертність в США буде залежати здебільшого від того, як багато "палива" буде доступно для "вогню" коронавірусу. Жорсткий карантин в дусі Уханя навряд чи можливий. Тому США потрібно наблизитися якомога ближче до такого режиму в гарячих точках, де кількість випадків зараження небезпечно зростає. Там потрібно зупинити всі окрім найважливіших служб, щоб опустити передачу інфекції на керований рівень.

Читайте такожScience: Вчені з'ясували, як часто потрібно робити тести на COVID-19 для скасування карантину

Це надзвичайно делікатне балансування, оскільки дуже велика кількість функцій необхідна для підтримання діяльності суспільства. Однак, місця, в яких жорстких обмежень дотримувалися, довели, що можна опустити страшні цифри до низького рівня, щоб перевести економіку в більш безпечне середовище. Зокрема, це зробили в Нью-Йорку, а також в деяких країнах Європи і Азії.