REUTERS

У столиці Сербії вже кілька днів не вщухають протести проти політики президента Олександра Вучича, спрямованої на боротьбу з поширенням нового коронавірусу.

Група демонстрантів ввечері в п'ятницю, 10 липня, прорвалася в будівлю парламенту в Белграді. Цьому передували зіткнення з поліцією, пише DW.

Правоохоронці застосували сльозогінний газ і гумові кийки після того, як протестувальники почали закидати будівлю і присутніх біля неї правоохоронців камінням, пляшками і фальшфеєрами.

Відео дня

Читайте такожПротести в Сербії: проросійські ЗМІ розповсюджують фейк про "найманців з України" серед протестувальників

Нападам піддалися також журналісти і фотографи.

Президент Сербії 7 липня розпорядився ввести в Белграді комендантську годину з 10 по 13 липня у зв'язку з погіршенням епідеміологічної обстановки, після чого тисячі людей вийшли на вулиці столиці, демонструючи невдоволення позицією влади.

Пізніше Вучич переглянув це рішення, замість комендантської години уряд заборонив збиратися групами більше ніж 10 осіб. Проте акції не вщухли, в рядах демонстрантів звучали вимоги відставки глави держави. Десятки людей в ході протестів отримали поранення.

Коронавірус SARS-CoV-2 виявлений у понад 12,6 млн осіб у світі, а понад 560 000 інфікованих померли від наслідків захворювання COVID-19. У Сербії вірус виявлений майже у 18 000 осіб, 370 хворих з COVID-19 померли. Обмеження, введені в березні у зв'язку з пандемією, почали скасовувати вже на початку травня. На думку критиків Вучича, це було зроблено з єдиною метою - провести 21 червня парламентські вибори. Незабаром після виборів епідеміологічна ситуація в країні почала різко погіршуватися.