Якою буде Україна через 30 років: Ольшанський дав прогноз

Президент холдингу Internet Invest, засновник цифрового консалтингового агентства "Ольшанський і Партнери", людина, яку називають батьком українського інтернету, Олександр Ольшанський дав прогноз щодо майбутнього України.

"Починати прогноз майбутнього країни потрібно з Києва. Для цього я розповім вам історію, яка мені дуже подобається. Уявіть собі географічну мапу Європи. За цією мапою ми будемо рухатися за годинниковою стрілкою. Почнемо рух в Берліні, потім на північний схід - Санкт-Петербург, наступним містом буде Москва. Нижче - Стамбул, потім - Рим. І закінчимо знову в Берліні. Таким чином ми провели умовну замкнену лінію. Яке найбільше місто в середині цього величезного простору? Відповіддю на це питання буде - Київ. З глобальної точки зору, це і є гарантія існування України", - сказав експерт.

Олександр Ольшанський, голова холдингу Internet Invest, засновник цифрового консалтингового агентства "Ольшанський і Партнери"

Ольшанський нагадав теорію, в якій стверджується, що мають значення не країни, а міста.

Відео дня

"Київ – найшвидше зростаюче місто в Європі за останні сто років. Це - останнє місце в Європі, де є гігантські запаси прісної води, але досі не побудований 25-мільйонний мегаполіс. Київ приречений бути гігантським містом абсолютно фантастичних розмірів. І з цим нічого не можна зробити - це даність. Тому що причина - географічна. І ця причина не змінювалася тисячу років.

У моєму дитинстві Червонозоряний проспект (нині проспект Лобановського) був мало не окружною дорогою, а площа Космонавтів (на Чоколівці) - "краєм географії". Що змінилося? Через 30 років Київ буде закінчуватися в Українці. Песимістичний це або оптимістичний сценарій - це всього лише наше ставлення. Для землевласників навколо Києва - це плюс. Для людей, які хочуть жити в тихому місті - це мінус"

Аналітик нагадав, що Україна зараз одна з найбідніших країн Європи, але у інвесторів, які спочатку читають звіт про бідність України, а потім приїжджають сюди, не дуже сухий статистиці вірять:

Є в цьому якась нескладуха. Цифри не про все говорять. Ми дійсно бідна країна, але бідність буває різна. Буває бідність безпросвітна. Це не про нас. Насправді ми знаємо, чого хочемо і знаємо, що ми це можемо. Причина цієї невідповідності в наших людях - у рівні освіти й самосвідомості.

За словами Ольшанського, першочергове завдання держави сьогодні - вкладатися в інфраструктуру.

"Будувати дороги, мости, розв'язки, тунелі, каналізацію. Погана зв'язність інфраструктури становить небезпеку для країни - це відомий факт. Трагедія Донецька і Луганська, багато в чому, це віддаленість і наслідок поганих доріг. Спрощено це працює так: ускладненість сполучення привела до недостатнього культурного обміну та, коли пропаганда почала розповідати про хунту, фашистів і розіп’ятих хлопчиків, просто не знайшлося достатньо людей, хто б сказав, що це нісенітниця. Нічого так не пов'язує країну як інфраструктура й торгівля", - упевнений президент холдингу Internet Invest.

Також, на його думку, жахливо важлива освіта:

Втратити його - небезпечна зона. Не буде освіти, не буде ні медицини, ні майбутнього — нічого. Потрібно вкладатися в цей сектор.

"Що найстрашніше? Найстрашніше - це коли я вмикаю телевізор і чую про те, що країна, яка народила Батьку Махно і розмістила Григорія Сковороду на 500-гривневій купюрі, каже, що у неї немає національної ідеї.

Кожен раз реальні великі рішення про майбутнє нашої країни були прийняті українським народом, і цього у нас не відняти. Я пережив три революції. Розкажіть мені, що у нас немає національної ідеї! Вона була написана великими літерами на лобі кожного, хто стояв на Майдані - самоповага і свобода. Недарма слово "воля" в українській мові має подвійне значення - як воля людини і як свобода в широкому розумінніЧитайте такожБлискуче або туманне? В яке майбутнє заведуть Україну наступні 30 років", - говорить Ольшанський.

Він упевнений, що дійсно песимістичний сценарій для України - втратити самоповагу і віру в свої сили.

"Я впевнений, що цього не станеться. Коли я чую апокаліптичні сценарії, що Україна пропаде, я завжди запитую: чому вона не пропала за 300 років Російської імперії, чому не пропала за 70 років існування Радянського Союзу? З чого раптом зараз? Навіть в умовах великої тоталітарної країни Україна завжди була окремою сутністю.

Геополітично не так сильно все змінилося з часів пакту Молотова - Ріббентропа: тоді ділили Польщу, а зараз ділять Україну, і це теж наслідок географії. Ми приречені на серйозну співпрацю з Польщею, Прибалтикою, іншими країнами Східної Європи. В майбутньому Україна неминуче стане регіональним лідером. І це лякає однаково як Захід, так і Схід", - резюмував експерт.