8 січня в Ірані розбився літак МАУ / фото REUTERS

В Ірані розпочався другий раунд переговорів у справі збиття іранськими військовими літака компанії "Міжнародні авіалінії України".

Читайте такожВ Ірані завтра розпочнеться новий етап переговорів щодо катастрофи літака МАУПро це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ у Twitter.

"Почали другий раунд переговорів з Іраном щодо збиття літака МАУ рейсу PS752. Працюватимемо два дні. Обговорюватимемо подальший перебіг розслідування та інші важливі аспекти - авіаційні, військові, кримінальне співробітництво, застосування міжнародних конвенцій", - заявив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін.

До цього Єнін у Facebook повідомляв, що для чергового раунду переговорів в Іран прибула українська делегація. 

За його словами, іранська сторона вже визнала факт збиття літака на своїй території. Він зазначив, що наразі завдання - з’ясувати всі обставини зазначеної трагедії.

"Чи йдеться про людську помилку чи це результат прорахунків в системі організації польотів над Іраном. Для цього працюватимуть три робочі групи: авіаційні експерти, слідчі та прокурори, а також військові. Запит на справедливість є першочерговим з боку нашого суспільства і ми не відступимося від цього, якою б гіркою не була правда", - додав заступник голови МЗС.

Катастрофа літака МАУ в Ірані: що відомо

  • 8 січня в Ірані розбився літак МАУ який виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, зокрема 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії
  • Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки», і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.
  • 18 липня стало відомо, що Іран передав бортові самописці з літака до Франції на дослідження.
  • 21 липня очільник МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що зчитування «чорних скриньок» літака пройшло успішно.
  • Заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін повідомив, що розшифрування «чорних скриньок» підтвердило незаконне втручання в його політ.
  • 30 липня у Києві відбулися переговори з іранською делегацією щодо виплати компенсацій.
  • 31 липня Кулеба повідомив три головні результати переговорів з делегацією Ірану щодо компенсацій. Зокрема Іран включився у переговорний процес щодо встановлення всіх обставин трагедії, притягнення всіх винних до відповідальності і виплати всіх необхідних компенсацій. Також Іран погодився виконати всі свої зобов'язання за міжнародними конвенціями у сфері авіації. Водночас, немає відповіді на запитання, якою буде сума компенсацій.