Хашим Тачі був одним із засновників Визвольної армії краю Косово (ВАК), яка діяла в період війни за незалежність краю від Сербії / securityconference.org

Президенту Косова Хашиму Тачі і дев'ятьом іншим колишнім бойовикам пред'явлено звинувачення у ряді злочинів проти людяності та в воєнних злочинах, включаючи вбивства.

Як повідомляє Deutsche Welle, в опублікованій у середу, 24 червня, заяві спеціального трибуналу в Гаазі з розслідування військових злочинів у Косові вказується, що президент Тачі й інші підозрювані «несуть кримінальну відповідальність за близько 100 вбивств». У результаті злочинів, про які йдеться, постраждали сотні косовських албанців, сербів, ромів і представників інших національностей, а також політичних опонентів обвинувачуваних.

Читайте такожДелегація Киргизстану привезла на парад до Москви коронавірус

Відео дня

Інші звинувачення включають насильницьке зникнення, переслідування і тортури.

Хашим Тачі був одним із засновників Визвольної армії краю Косово (ВАК), яка діяла в період війни за незалежність краю від Сербії. З 2000 року - голова Демократичної партії Косова, в минулому політичного крила ВАК. У 2008-2014 роках - прем'єр-міністр республіки, потім очолював МЗС, а на початку 2016 року обраний президентом Косово.

У результаті війни в Косово 1998-1999 років загинуло більше ніж 10 000 людей, 1641 особа досі вважаються зниклими безвісти. Війна закінчилась після повітряних ударів НАТО по Сербії, які тривали 78 днів.

Парламент Косова оголосив про незалежність краю в 2008 році. На сьогодні незалежність Косова визнали близько 100 держав – зокрема й 22 з 27 держав - членів ЄС. Косово досі не є членом ООН.