Колишній президент США Дональд Трамп заявив про його можливий арешт 21 березня та закликав американців вийти на протест. Скоріше за все, Трамп дійсно буде заарештований.

Американська система правосуддя сьогодні зіштовхнулась з прецедентом: вперше в історії колишнього президента США, по суті, обвинувачують по декількох справах - починаючи зі справи про відмивання коштів та закінчуючи державною зрадою. Тому Трампа просто не можуть не засудити. 

Навіть якщо справу про виплату грошей з виборчого фонду порноактрисі Стормі Деніелс спустять на гальмах, наступні дві справи — про штурм Капітолія та таємні документи - не вийде. Адже це дасть карт-бланш робити те саме - тобто йти на змову з будь-якими країнами, їх розвідками та здавати державні таємниці - усім наступним президентам США. Тому, на мою думку, у цьому випадку американська система правосуддя має спрацювати.

Відео дня

Показово, що напередодні дня ймовірного арешту Трамп закликав людей вийти на протести

Прокурори поки утримуються від коментарів щодо можливого судового вироку 45-му президенту США. Проте, на думку юристів, він може отримати від п’яти років за гратами до кількох довічних строків. Адже його судитимуть у справі федерального масштабу: по суті, за президентства Трампа американці ризикували своїми ядерними секретами. Отже, йдеться про максимально серйозні звинувачення. 

Показово, що напередодні дня ймовірного арешту Трамп закликав людей вийти на протести. Та, попри його бажання створити враження про контроль над вулицею, він навряд матиме реальний вплив на суспільство.

Він воліє "торгуватись" та погрожувати. Мовляв, в разі його арешту підніметься народ. Але в реальності у Трампа майже не залишилось нормальних юристів, не залишилось потенційних коштів.

Трамп розуміє, що йому залишились лише спроби спровокувати федеральну прокуратуру та змусити домовлятись з ним

Єдиним його прихильником з великого бізнесу є мільярдер Ілон Маск, та й ця підтримка не є достатньо стабільною.  Окрім того, заклик Трампа було адресовано дуже малій кількості його соратників. Це якраз ті 10-15%, до яких належать Proud Boys та QAnon Club. Тобто, всіх тих організацій, які штурмували Капітолій у 2021-му році. Це малі групи радикально правих пасіонаріїв зі зброєю в руках. Це варто брати до уваги, щоб зрозуміти, що головне для Трампа - не підняти велику кількість протестуючих, а показати загрозу переростання мітингу в озброєний бунт.

Трамп розуміє, що йому залишились лише спроби спровокувати федеральну прокуратуру та змусити домовлятись з ним. Для нього це єдина можливість уникнути серйозних наслідків. Але зараз в Штатах нічого не відбувається, й заклик Трампа спущено на гальмах. Скоріше за все, повторити штурм Капітолія вже не вдасться.

Коли ж Трампа арештують, американська політика стане більш передбачуваною

Знаково, що на заклик Трампа відреагували високопосадовці у РФ. Зокрема, Дмитро Мєдвєдєв, який зробив допис із закликом скинути Байдена. Мовляв, знищте тиранію Вашингтона та Америку від "укрофілів". І це не дивно. Адже раніше 45-президент США заявляв, що дозволив би Росії заволодіти частиною України та виступав проти зміни режиму Путіна в Росії. Це говорить про те, що Трамп потрібний росіянам. Його прихід до влади та створювані ним проблеми під час його політичної кампанії є втіленням вигідної Росії концепції контрольованого хаосу. Тобто Росії вигідно, щоб США не займались зовнішніми питаннями із таким президентом, який не допомагає Україні й не протистояв Росії та КНДР. 

Коли ж Трампа арештують, американська політика стане більш передбачуваною. Звісно, залишаться певні "метастази", пов’язані з залишками трампістської ідеології. Але навіть для самої Республіканської партії (серед представників якої багато прихильників Трампа) все стане спокійніше та простіше.

Арешт та вирок Трампу - дуже правильний і потрібний розвиток подій для американців

Ми бачимо, як губернатор штату Флорида Десантіс, а також екс-губернатор Південної  Кароліни — колишня прибічниця Трампа Ніккі Хейлі та всі інші кандидати-республіканці так чи інакше заграють з ідеологією трампізму. Але у світлі майбутніх виборів президента США у 2024-му році, у цій ідеології вже не буде стільки хаосу, який створював проблеми. Маю на увазі, що в американському  суспільстві більше немає запиту на антисистемного скандаліста й такого собі хлопця, який "висушить вашингтонське болото". 

Після COVID-19 та повномасштабної агресії РФ проти України, після початку протистояння з Китаєм американське суспільство хоче  стабільності та передбачуваності. Трампізм себе дедалі зживає. Тому арешт та вирок Трампу — дуже правильний і потрібний розвиток подій для американців. 

Олександр Краєв, експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма"