Ілюстрація / REUTERS

Європейське агентство авіаційної безпеки (EASA) застерегло, що пасажирські авіалайнери, які проходять через авіаційний простір Ірану, ризикують стати випадковою мішенню для систем ППО країни.

"Зважаючи на небезпечну ситуацію в сфері безпеки й поганою координацією між цивільною авіацією й військовими операціями, існує ризик неправильної ідентифікації цивільного літака", - цитує Bloomberg оголошення EASA.

"Через присутність різних передових систем ППО рекомендується бути обережними", - йдеться в заяві організації.

Відео дня

Читайте такожЗбиття літака МАУ: на розшифрування "чорних скриньок" визначено п'ять днів

Також в EASA наголосили, що для літаків на висоті менше 7600 метрів ризик особливо "високий". Ці рекомендації організації будуть дійсними до 16 січня 2021 року. Застереження від EASA з'явилися через кілька днів після того, як Іран заявив про знищення рейсу 752 "Міжнародних авіаліній України" через помилку. Український літак був збитий в січні цього року невдовзі після злету, в результаті чого загинули всі 176 людей на борту.

В Тегерані тепер кажуть, що підрозділ ППО "забув" налаштувати свій радар, щоб стало причиною появи ланцюга комунікаційних і людських помилок, які призвели до катастрофи. Про це, зокрема, йдеться у звіті Організації цивільної авіації Ірану.