REUTERS

Директор Національного інституту стратегічних досліджень, доктор технічних наук, професор, академік НАН України Володимир Горбулін вважає, що існує чотири сценарії повернення Криму.

Про це він сказав на прес-конференції, де була представлена монографія "Донбас і Крим: ціна повернення", підготовлена науковцями Інституту, передає кореспондент УНІАН.

Читайте такожДжемілєв: угодах по Криму він повинен фігурувати як частина України

Відео дня

«У нашій монографії розглядаються чотири ключові сценарії повернення Криму... Перший сценарій - це реконкіста», - сказав експерт і додав, що йдеться про відновлення територіальної цілісності воєнним шляхом.

Однак, зазначив він, нині цей сценарій є малореалістичним з огляду на військову перевагу Росії.

«Через кілька років ситуація може змінитися. Тим більше, слід пам'ятати, що потужний військовий потенціал Росії на півострові фактично не має тилу, а отже, вразливий. Реалізація цього сценарію за певних обставин можлива. Але пов'язана з багатьма перешкодами - від фінансових до військових", - додав Горбулін.

Другий сценарій, зазначив він, - «народна війна».

«Коли ми писали «народна війна», на цей час ще не було блокади Криму з боку активістів, не було підриву ЛЕП і так далі. Але ми вважали, що сьогодні сценарій вже реалізовується», - сказав експерт.

На його думку, в реалізації цього сценарію основну роль може відіграти «суспільна дипломатія» і активність громадян.

Третій сценарій, який назвав Горбулін, - «мирна реінтеграція через демонстрацію власного позитивного прикладу».

«Загальна ідея - реформи і структурна перебудова економіки. Вони повинні стимулювати зростання добробуту жителів материкової України. Як мінімум, це дасть жителям Криму привід задуматися про повернення в Україну. Адже анексію півострова ніхто і ніколи не визнає, а отже, жодних об'єктивних передумов для поліпшення там економічної ситуації просто не існує, - сказав Горбулін.

Читайте такожЄ три сценарії повернення Донбасу - експерт

Водночас, за його словами, реалізація цього сценарію наштовхується на «слабке місце» - необхідність забезпечити відповідний рівень економічного розвитку України.

Експерт зазначив, що четвертий сценарій – «дипломатична реінтеграція». «Пошук цього сценарію - за столом переговорів на найвищих рівнях світової політики. Це рішення може будуватися і навколо концепції території під міжнародним управлінням з відповідною системою забезпечення саме міжнародного, а не моноросійського управління Кримом», - сказав Горбулін і зазначив, що історія не знає успішних прикладів таких вирішень.