Тимчасовий міністр енергетики Ольга Буславець  / фото УНІАН

Тимчасово виконуюча обов'язки міністра енергетики Ольга Буславець заявила, що в Україні готують пілотний проект по закриттю шахт в одному з міст за німецьким досвідом.

Про це вона сказала в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"У нас майже 65 мономіст, в яких тільки шахта є тим підприємством, на якому можуть працювати люди. І, як правило, це один працюючий чоловік, який годує всю сім'ю. І ми повинні розуміти, яким чином нам необхідно цих людей захистити, дати можливість трансформуватися цим регіонам, щоб там була робота", - сказала Буславець.

Відео дня

Читайте такожЗеленський хоче звільнити тимчасового міністра енергетики Буславець - ЗМІ

"У нас навіть сьогодні є домовленості з німецькою стороною. Був і дзвінок прем'єр-міністра канцлеру Німеччини Ангелі Меркель. Вони обговорювали це питання. І у мене були переговори з послом Німеччини в Україні щодо допомоги з проведення комплексної роботи в рамках пілотного проекту з досвідом Німеччини по закриттю шахт якогось мономіста, який ми визначимо разом з ними за певними критеріями", - повідомила вона.

За її словами, цей пілотний проект буде реалізований як для вирішення соціальних, екологічних питань, так і для забезпечення роботою людей, які проживають у такому мономісті.

Однак, додала Буславець, таке мономісто поки не вибрали. «Є певні критерії. Ми, звичайно, будемо відпрацьовувати робочою групою для того, щоб визначити», - зазначила т.в.о. міністра.

Довідка УНІАН. Буславець було призначено на посаду заступника міністра Минэкоэнерго з покладанням обов'язків глави відомства в середині квітня. Кандидатуру схвалив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, який раніше працював топ-менеджером у компанії "ДТЕК-Західенерго".

Голова профільного енергетичного комітету парламенту Андрій Герус заявив, що з легкої руки Буславець під час перебування на посаді керівника директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики свого часу було прийнято відому формулу "Роттердам+". Як відомо, доходи від цієї скандальної формули отримав ДТЕК.

Як повідомляв УНІАН, раніше тимчасовий міністр скандальним чином вирішила відключити три атомні енергоблоки та знизити потужність ще на п'яти блоках державного підприємства "Енергоатом", що виробляє найдешевшу електроенергію в країні. Це дало можливість іншим видам генерації, а саме вугільній та сонячній, зберегти свої прибутки.