За підробку грошей в Україні "світить" від трьох до семи років за ґратами / фото УНІАН

Правоохоронні органи за 9 місяців 2019 року зафіксували в Україні 587 кримінальних правопорушень, пов'язаних з підробкою грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного збору чи голографічних захисних елементів.

Читайте такожМайже як справжні: як українцям уберегтися від фальшивих грошей

Як повідомили в управлінні комунікації Національної поліції України на запит УНІАН, 66 з цих правопорушень вручені підозри, а 29 кримінальних проваджень направлені до суду з обвинувальним актом.

Відео дня

Зазначається, що у 2018 році загальна кількість таких кримінальних злочинів склало 853. По 93 з них особам повідомлено про підозру. До суду з обвинувальним актом направлено 67 кримінальних проваджень.

У Нацполіції нагадали, що стаття 199 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за виготовлення та зберігання підроблених грошей у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

"У разі виявлення підроблених банкнот громадянами в магазинах, на ринках або на автозаправних станціях слід негайно викликати поліцію", - підкреслюється в повідомленні.

Серед рекомендацій, як відрізнити підроблені банкноти, пропонується перевіряти папір і рельєфність зображень на лицьовій стороні, розглядати проти світла водяні знаки, захисну стрічку, а також фарби, що змінюють колір під різними кутами зору, або латентне зображення номіналу, яке можна побачити при розгляді банкноти проти світла під гострим кутом.

Крім того, рекомендовано шукати "віконну" полімерну захисну стрічку, яка темно-сірого кольору на банкнотах номіналом 100 гривень зразка 2014 року або коричневого - на банкнотах номіналом 500 гривень зразка 2015 року.

Тим, хто часто має справу з грошима, Нацполіції рекомендували придбати спеціальну техніку для перевірки справжності банкнот або збільшувальне скло, з допомогою якого можна побачити якість друку мікротекстів.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України у серпні-вересні зафіксував зростання вилучення з обігу підроблених банкнот номіналом 500 гривень зразка 2006 року, виготовлених струменевим друком з імітацією ультрафіолетового захисту.

Загалом, за інформацією регулятора, показники кількості та суми підробок за перше півріччя 2019 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року знизилися на 26% і 20%, відповідно.