Ілюстрація REUTERS

Тепла зима вплинула на вартість енергетичних ресурсів в Україні набагато сильніше, ніж китайський коронавірус. Таку думку кореспонденту УНІАН висловив науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Геннадій Рябцев.

Читайте такожКоронавірус спровокував зростання ставок за українськими єврооблігаціями - експерт

«Передумови до зниження ціни на імпортні товари є, а з енергетичних товарів є і реальні результати, але вони пов'язані не з коронавірусом, а з теплою зимою. Тепла зима вплинула на вартість енергетичних товарів і послуг набагато сильніше, ніж китайський коронавірус», - сказав він.

Відео дня

Рябцев зазначив, що в Україні на більшості ринків рівень конкуренції недостатній. Тому, навіть при зниженні ресурсів на світовому ринку, якщо виробник відчуває, що зниження цін жодним чином не позначиться на обсягах реалізації товарів і послуг, то він і не знижуватиме ціни для споживачів.

Експерт висловив думку, що на Україну криза, викликана китайським коронавірусом, має як негативний, так і позитивний вплив.

«По-перше, це все тисне нам на мізки, і замість того, щоб слухати лікарів, ми починаємо слухати політиків, які також звикли маніпулювати. Це погіршує наше самопочуття значно більше, ніж цей коронавірус», - зазначив Рябцев.

Другим негативним фактором він назвав несприятливу експортну кон'юнктуру. Отже, Україна не може отримувати валюту.

При цьому Рябцев вважає, що ситуація з коронавірусом має і позитивний вплив, оскільки Україна імпортозалежна країна і ціни, прив'язані до котирувань основних товарів, що імпортуються, теж знижуються.

«Щодо енергетичних товарів - газу, нафтопродуктів, вугілля, ядерного палива - Україна виграє, а щодо металургії і продукції сільського господарства - програє... Оскільки ми завозимо більше товарів, ніж вивозимо, то цілком ймовірно, що сумарний економічний ефект може виявитися досить привабливим», - зазначив експерт.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці грудня 2019 року влада Китаю повідомила про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань.

Всесвітня організація охорони здоров'я 30 січня 2020 року оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного значення у зв'язку з поширенням коронавірусу з Китаю.

Станом на 27 лютого в світі було зареєстровано 82 тис. 164 лабораторно підтверджених випадки COVID-19, з них 2 тис. 801 - летальні, одужали 32 тис. 897 осіб.

За інформацією українського Міністерства охорони здоров'я, в Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку коронавірусу не зафіксовано.

Міжнародний валютний фонд прогнозує сповільнення темпів зростання світової економіки через коронавірус на 0,1 процентного пункту - до 3,2%.