Для вирощення міні-печінки науковці взяли клітини шкіри людини і повернули їх до стану стволових / sciencealert.com

Науковці успішно пересадили щурам штучно вирощену печінку з перепрограмованих клітин шкіри людини.

Про це повідомляє Science alert.

Експеримент може закласти основу для майбутніх методів лікування термінальної печінкової недостатності – хвороби, яка щороку забирає життя майже 40 тисяч американців. Крім того, метод може стати альтернативою звичайній дорогій операції з пересадки печінки з донором.

Відео дня

Читайте такожШосте масове вимирання з вини людства пришвидшується

Також метод можуть використати при порушеннях функції печінки у пацієнтів, продовження життя людей, поки вони перебувають у списку тих, хто очікує на життєво важливі органи тощо.

Для вирощення міні-печінки науковці взяли клітини шкіри людини, взяті у добровольців, і повернули їх до стану стволових, з яких можна отримати інші клітини.

Потім дослідники індукували диференціювання у клітинах за допомогою гормонів й інших хімічних речовин, змусивши їх ставати клітинами печінки.

Мініатюрні аналоги авторам експерименту вдалось виростити всього за кілька тижнів, хоч зазвичай схожі процедури тривають понад два роки.

При пересадці 5 щурам міні-печінки виявилися функціональними. Через чотири дні дослідження показали, що штучні органи секретують жовчні кислоти та сечу; білки печінки людини у крові гризунів були ще одним свідченням роботи органів.

Втім, науковці наголошують, що експеримент досі не позбавлений помилок. Це підтверджує поганий кровообіг у доповненні з тромбозом та ішемією.

Як повідомляв УНІАН, науковці аналітичної групи SURGE опублікували масштабний огляд, в якому зібрані дані 172 досліджень з розповсюдження коронавірусної інфекції.