«Стус прийде за тобою» - з таким плакатом активісти планували зустріти Медведчука / nationalcorps

В Миколаєві активісти Нацкорпусу зірвали зустріч голови політради політичної партії «Опозиційна платформа – за життя» Віктора Медведчука із місцевими прихильниками та депутатами.

Читайте такожСуди РФ постановили виселити з Криму 600 громадян України – МЗС

Як повідомляє кореспондент УНІАН, зустріч мала відбутися вдень 21 жовтня в кіноконцертному залі «Юність». Проте патріотично налаштовані містяни стали у живий ланцюг по периметру будівлі та не впускали всередину депутатів обласної та міської рад від ОПЗЖ.

Активісти тримали плакати із гаслами: «ОПЗЖ – вороги України», «Ні ватному реваншу», «Посібника окупантів за грати» та подібні.

Між прихильниками Медведчука та націоналістами періодично виникали словесні перепалки, але до бійок не доходило. Громадський порядок на місці охороняли кілька десятків поліцейських.

Причини протесту

Протестувальники підтримали українського автора-історика Вахтанга Кіпіані, що навчався на історичному факультеті в Миколаєві, книгу якого суд за позовом Медведчука заборонив розповсюджувати. 

«Стус прийде за тобою» - з таким плакатом активісти планували зустріти голову політради ОПЗЖ.

Проте Медведчук на зустріч не з’явився. Націоналісти закріпили принесені плакати на вікнах кіноконцертного залу, вшанували загиблих у АТО/ООС воїнів, запалили фаери та розійшлися.

За непідтвердженою інформацією, зустріч із Медведчуком може відбутися в іншому місці. За іншими даними, голова політради ОПЗЖ вже поїхав з Миколаєва до Одеси.

Книга "Справа Василя Стуса": що оскаржував Медведчук

  • Книга Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" вийшла у друк у травні 2019 року, а вже у вересні Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити її розповсюдження.
  • Позивач вважає, що у 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які нібито не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. Через це Медведчук позивається до автора книги Вахтанга Кіпіані, видавництва і типографії та вимагає заборонити видання й розповсюдження книги "у будь-який спосіб на будь-якій території".
  • У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. У результаті поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.