Мінськ продовжує боротьбу, але протести в інших містах стають меншими / Ілюстрація REUTERS

Хоч минуло вже два місяці після вибуху протестів, спровокованих сфальсифікованими президентськими виборами, Білорусь не заспокоюється. Але ситуація вже не така, як у вересні. В частині країни вуличний рух помітно слабшає.

Читайте такожСуд у Мінську визнав Telegram-канал NEXTA "екстремістським"Про це пише Gazeta Wyborcza, додаючи, що першими протести припинилися в малих містечках. Там навіть не довелося посилювати насильство проти людей на вулицях. Вистачило звільнень і погроз. Інша справа у великих містах, які владі доводиться "заспокоювати" грубою силою. В Гродно за три останні тижні не було жодної демонстрації в нормальному значенні цього слова.

Це не означає, що не було спроб щось таке організувати. Однак, коли люди починали збиратися на акції протесту, одразу ж з'являлися бійці ОМОН. Силовики жорстоко хапали всіх, хто тільки потрапляв у руки. Зазвичай арештовували кілька десятків демонстрантів, а решту - розганяли. Після цього автобуси ОМОНу їздили по місту, вишукуючи "підозрілих" громадян.

Відео дня

Минулої неділі відбувся відступ від цього сценарію. Але на протест в Гродно зібралися тільки 200 людей. Аналогічна ситуація склалася в Бресті й Вітебську. Зважаючи на те, що в цих містах зазвичай брали участь кілька десятків тисяч людей, доводиться визнати, що репресивні тактики влади Білорусі виявилися ефективними.

Але ситуація зовсім інша в Мінську. В столиці, де кожного тижня на марш проти Олександра Лукашенка виходять більше 100 тисяч людей, такі тактики не спрацювали. Попри репресії, в місті збираються великі натовпи.

Мінськ бореться, хоча решта країни, здається, вже завойована. Власне, приклад столиці й змушує людей в регіонах виходити на вулиці теж. Поки протести в Мінську будуть тривати, люди на периферії теж будуть на них рівнятися, не зважаючи на погрози арештами.

"Але якщо хтось, дивлячись на зміни в регіонах, думає, що білоруси змирилися з режимом Лукашенка і ситуація повертається "до норми", то це глибока помилка. Ситуацію в Білорусі зараз можна порівняти з великою пожежею на торф'янику. На поверхні пожежі ніби й немає: трохи диму, трохи випарів... Спостерігачу зі сторони здається, що нічого надзвичайного не відбувається. Але всередині палає вогонь, випалюючи і змінюючи внутрішню структуру торф'яника", - пише видання.

Читайте такожУ Білорусі від початку акцій протесту затримано майже 15 тисяч осіб – правозахисникиЩоб побачити цю невидиму на перший погляд білоруську реальність, не потрібно багато зусиль. Вистачить одного невеликого жесту, якийсь претекст, і невдоволення стає публічним. І вираження цього невдоволення відбувається без огляду на те, що силова перевага на боці Лукашенка.

Те, що влада може придушити вуличні протести, але не здатна змінити ставлення білорусів до режиму, ще раз підтвердилося минулого тижня. В четвер у Гродно лояльна до Лукашенка організація "Біла Русь" організувала акцію на підтримку ОМОН. Кілька жінок з прапорами відвідали казарми силовиків. В руках вони тримали плакат з гаслом: "Працюйте, брати!", а також два великих торти.

Частування для ОМОНівців приготували на замовлення. На тортах були написи: "Дякуємо ОМОНу за тишу і спокій" і "Ви - наша честь, разом ми сила".

"ОМОН міста Гродно був зворушений. Вперше така велика група людей прийшла подякувати працівникам і морально їх підтримати в часи нелегкої праці", - повідомили в прес-службі силового відомства.

Але, як виявилося, організувати таку "подякую" було не просто. Про це розповіла одна з учасниць акції. Жодна компанія в місті не хотіла готувати торт для ОМОНу.

Читайте також"Добре, що не розстріляли": журналіст розповів, як білоруські силовики ставляться до преси"Ми намагалися замовити торт з державними символами в одній з кав'ярень Гродна. Нам відмовили. Давайте ігнорувати цей заклад!", - написала жінка в одному з чатів прихильників режиму Лукашенка, вказавши, що виконувати замовлення відмовився заклад "Любов Тортова".

Повідомлення широко розійшлося в мережі. Але заклики до бойкоту спровокували протилежний ефект. Торти в закладі швидко розкупили. І навіть після цього до "Любов Тортової" приходили натовпи людей й робили замовлення. 

Мешканці Гродно також хотіли би знати, хто все ж таки спік торти для ОМОН. Але після ситуації з "Любов Тортова" цю інформацію тепер тримають в таємниці. Кожна компанія тепер розуміє, що будь-який прояв лояльності до Лукашенка і ОМОН виллється в проблеми для бізнесу. Той факт, що прихильники Лукашенка на тлі спаду протестів у Гродно, змушені приховувати свої погляди, багато говорить про суспільні настрої.

Пожежники знають, що загасити пожежу на торф'янику не просто. Будь-якої миті вогонь може спалахнути знову в найменш очікуваному місці. Така ж ситуація і з настроями в Білорусі. І ОМОН зі своїми кийками тут не допоможе.

Протести в Мінську: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи проти опозиціонерів.
  • В Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили ввести санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.