Українці хотіли б побачити, як ВАКС судить чиновників найвищого рівня / hcac.court.gov.ua

Чиновники, які керували Україною до революції 2014 року, вкрали в країни мільярди доларів. Один поплічник подарував тогочасному президенту Віктору Януковичу золотий батон, який став гірким символом тих часів. Тож арешт чиновника регіонального лісництва за отримання 10 тисяч доларів хабаря здається дрібницею.

Читайте такожForeign Affairs: Скандали навколо України і США стали доказом появи нового виду корупціїАле засудження Олександра Левківського до 4 років в'язниці насправді важлива новина. Про це пише The Economist. Левківський став одним з перших чиновників України, вирок якому виніс Вищий антикорупційний суд України (ВАКС). Останній почав працювати лише рік тому. Він був створений завдяки зусиллям МВФ, який серед іншого вимагав незалежний антикорупційний механізм в обмін на мільярди доларів позики для України. 

До цього часу ВАКС виніс 17 вироків (майже всі вони були обвинувачувальними). Суд продовжує розглядати справи. Але після багатьох років пограбувань своєї країни, багато українців не задоволені такими дрібними успіхами. Вони хочуть побачити, як на гачок попадеться "крупна риба".

Відео дня

Видання пише, що 38 суддів ВАКС були обрані за допомогою багаторівневого конкурсу, проводити який допомагали міжнародні експерти. Деякі справи, які вони тепер розглядають, подаються антикорупційним прокурором під наглядом Генерального прокурора України. Інші ж надходять від незалежної агенції НАБУ. Судді вже показали, що готові за потреби сперечатися зі слідчими. У справі проти Левківського вони відкинули докази, які були зібрані незаконно.

"Професіоналізм суду не викликає сумнівів", - сказав експерт Transparency International Ukraine Андрій Боровик.

Читайте такожСудова реформа має бути результатом спільних напрацювань адвокатів, прокурорів та суддів - глава НААУАле, як зауважує The Economist, антикорупційні зусилля в Україні під постійною атакою. В серпні Конституційний суд постановив, що оскільки Конституція не дає права президенту влади обирати голову НАБУ, то призначення Артема Ситника на цю посаду в 2015 році було незаконним. Сам Ситник вважає, що такий вирок став помстою НАБУ за розслідування проти корумпованих суддів. І от тепер суд оголосив, що саме НАБУ було створене незаконно.

За словами експерта Вадима Валька, який пильно стежить за НАБУ, немає нічого дивного, що тиск зростає якраз тоді, коли робота нового антикорупційного суду набирає обертів. Адже триває розгляд справ проти чиновників високого рівня включно з мером Одеси і колишнім головою податкової служби. Але накопичення невеликих перемог замість зосередження на великих справах задля задоволення громадського тиску може виявитися кращою стратегію.

"Треба показати, що потрібний процес працює", - сказав Метью Мюррей, який працював в адміністрації президента Барака Обами й брав участь в зусиллях, націлених на створення ВАКС.

Нещодавно голова суду Олена Танасевич писала, що інколи здається, "ніби абсолютно всі незадоволені". Це може означати, що її команда на правильному шляху.

Вас можуть також зацікавити новини: