Смачні страви на Івана Купала / ru.depositphotos.com

Обетная каша 

За старих часів таку кашу варили всім селом, весь день пригощали бідняків, а ввечері те, що залишиться, доїдали самі. Предки вірили, що, куштуючи страви, вони звертаються до духів і можуть попросити у тих щастя, любові, достатку і всього необхідного.

Традиційна каша / pinterest.ru
  • ячна крупа - 1 ст;
  • вода - 2.5 ст;
  • сіль - 1 ч. л;
  • вершкове масло - 30 г.

Промийте крупу і просушіть її на сковороді, постійно помішуючи і не додаючи масла. В цей час наливаємо в каструлю води і ставимо на вогонь. Коли вода закипить, невеликими порціями додаємо крупу. Слідом - вершкове масло і сіль. Перемішувати. Накриваємо каструлю кришкою, зменшуємо вогонь і варимо 10-15 хвилин. Розігріваємо духовку. Чекаємо, поки википить вода, вимикаємо вогонь. Ставимо каструлю в духовку, вимикаємо вогонь і чекаємо 20 хвилин. Так потрібно, щоб каша «настоялася». Після закінчення цього часу кашу можна подавати до столу. 

Квас

Пращури вірили, що квас не тільки тонізує і освіжає, але і володіє магічними властивостями. У давнину квас не пили просто так-обов'язково вимовляли вголос певний змову. Вважалося, що вищі сили принесуть удачу тому, хто так зробить.

Відео дня
Петровський квас / pinterest.ru
  • вода - 10 л;
  • житні сухарі - 1 кг;
  • цукор - 750 г;
  • Ізюм - 15 г;
  • пивні дріжджі - 2-3 ст. л;
  • лист чорної смородини - 2-3 шт.

Читайте такожОбряди на Івана Купала 2021: ритуали на любов, здоров'я та красуПідготовчі етапи: залити сухарі гарячою водою і настоювати 12 годин. В іншу ємність покласти листя смородини і також настоювати 3-5 годин. Настій від сухарів проціджуємо через сито, з'єднуємо з настоєм з листя, додаємо цукор, дріжджі і залишаємо бродити на 4 години. Отриману суміш знову проціджуємо і розливаємо по пляшках. Фінальний штрих - в кожну пляшку кладемо по 3 родзинки і залишаємо квас на 2 дні, щоб настоявся.

Деруни

Деруни з картоплі / pinterest.ru
  • картопля 4 шт;
  • борошно - 4 ст. л;
  • яйця - 2 шт;
  • сіль, перець, приправи - за смаком;
  • рослинна олія - для смаження.

Миємо картоплю, очищаємо її від шкірки, натираємо на тертці. Додаємо яйця, борошно і сіль. Перемішуємо. Наливаємо в сковороду масло і ложкою викладаємо суміш порційно. Смажимо на середньому вогні до готовності, періодично перевертаючи. 

Вареники з вишнею

Вареники з вишні / pinterest.ru
  • 3 склянки борошна;
  • 3/4 склянки води;
  • 2 яйця;
  • солі;
  • 4 склянки вишень;
  • 1/2 склянки цукру.

Змішуємо борошно, сіль, яйця і воду так, щоб вийшло еластичне тісто. Розкачуємо його на горизонтальній рівній поверхні, але не дуже тонко. Так, щоб вишня всередині тесту «втрималася». Вишні миємо, видаляємо з них плодоніжки і кісточку. Перекладаємо в ємність, зверху посипаємо цукром. Накриваємо кришкою і настоюємо 20-30 хвилин. Потім відкидаємо на друшляк, щоб злити сік. Склянкою вирізаємо кружечки з тіста, кладемо вишню всередину, загортаємо кожен шматочок тіста, скріплюючи краю. Варимо в підсоленій воді 5-7 хвилин після того, як вареники спливуть. Приготовані вироби обережно дістаємо з каструлі так, щоб не пошкодити тісто. Подаємо до столу з маслом і сметаною

Пиріг з яйцем і цибулею заливний

Святковий пиріг з яйцем і цибулею / pinterest.ru

Для начинки:

  • 4 яйця;
  • великий пучок зеленої цибулі;
  • сіль - за смаком.

Для тіста:

  • 1/2 ч. л. солі;
  • 7 ст. л. борошна;
  • 1/2 ч. л. розпушувача;
  • 225 г сметани;
  • 3 яйця.

Яйця, які потрібні для начинки, відварюємо, чистимо і дрібно ріжемо. З'єднуємо з цибулею і сіллю. Готуємо тісто: збиваємо віночком або міксером яйця разом зі сметаною і сіллю. Просіваємо борошно з розпушувачем і додаємо в суміш. Половину тіста виливаємо в форму, змащену маслом. Зверху викладаємо начинку. Заливаємо залишилися тестом, рівняємо. Відправляємо в розігріту до 180°C духовку, випікаємо 45 хвилин.

Не можна обійти стороною і трав'яні чаї, які також були обов'язковим частуванням на свято Івана Купала. Дари флори, зібрані ввечері 6 липня, мають цілющу силу, тому ви можете сміливо робити трав'яні настої і чаї, поєднуючи разом трави, які вам подобаються. 

Вас також може зацікавити:

Івана Купала в 2021 році: історія і традиції містичного свята

Почався Петрів піст в 2021 році: календар харчування по днях, що можна і не можна їсти

Пиріг з куркою і картоплею: як приготувати ситну випічку