Володимир Путін / REUTERS

Президент Російської Федерації Володимир Путін назвав створену на Об'єднавчому соборі в Києві Православну церкву України "розкольницькою церквою Стамбульської парафії".

Про це він сказав на прес-конференції в Москві.

"Те, що зараз відбувається в православ'ї, - це просто, як у нас в народі кажуть, розумом не збагнути. Це пряме втручання держави в церковне релігійне життя. Такого не було ще ніколи з часів Радянського Союзу. Ось, на жаль, в Україні це зараз відбувається. Створили ось цю об'єднану розкольницьку церкву стамбульської парафії. Не подобається московської парафії, буде стамбульської парафії", - заявив Путін.

"При чому, адже, зверніть увагу, РПЦ Московського патріархату значить в Україні, вона повністю... не РПЦ, а Українська православна церква Московського патріархату, вона повністю незалежна була. Ось, може, про це мало хто знає. Це фактично повністю незалежна церква. Вони робили все самостійно, зокрема обирали ієрархів. І єдиний зв'язок був - духовний. Згадували на проповідях ім'я патріарха Московського і всієї Русі", - заявив Путін.

"А зараз подивіться, яка залежність настає від Туреччини, від турецького патріархату. Ну там і призначення, і дуже багато, і гроші - що найголовніше. Я думаю, що це найбільш спонукальний мотив Варфоломія - підпорядкувати цю територію, а потім ще й заробляти на цьому. Я думаю, це головний спонукальний мотив, крім, звичайно, підказки з Вашингтону. Те, що держсекретар телефонував з цього питання до Києва і обговорював цю тему, - це в жодні ворота не лізе. Це абсолютно неприпустима річ", - сказав Путін.

"І це ще одне свідчення того, що це робиться напередодні передвиборчої кампанії і з метою подальшого розриву між російським і українським народами", - заявив Путін.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні. 6 січня в Стамбулі він отримає томос про автокефалію від вселенського патріарха Варфоломія.

Офіційна назва єдиної помісної церкви - Православна церква України.

Титул предстоятеля Православної церкви України - блаженніший Епіфаній, митрополит Київський і всієї України.

18 грудня Ватикан визнав суб'єктність єдиної помісної Православної церкви України.