З 4 березня починається Масляна 2019 / фото УНІАН

На Масляну прийнято веселитися і гарненько наїдатися перед Великим постом, який передбачає серйозні обмеження в їжі.

Найпопулярнішою стравою є млинці.

Святкування Масляної в сучасних умовах не обходиться без млинців. Але якщо ви хочете, щоб млинці зіграли ще й обрядову роль, тобто їх поїдання сприяло поліпшенню вашого добробуту, їх слід щедро приправити маслом – символом достатку. Крім того, вони обов'язково повинні бути круглої форми. Млинець на Масляну – символ Сонця, що дає життя і їжу.

На Масляний тиждень, який починається вже в понеділок, в середу тещі запрошували зятів на млинці, а в п'ятницю вже тещі йшли в гості на млинці.

Рецепти млинців на Масляну

Спробуймо на вибір не тільки класичні млинці, але і зовсім несподівані варіанти.

Тонкі класичні млинці відмінно підійдуть до твого столу на Масляницю / фото УНІАН

Класичні млинці

Тонкі млинці на молоці відмінно підійдуть до твого столу на Масляницю. Ти можеш придумати будь-які начинки або ж просто подавати зі сметаною або джемом.

1,5 склянки борошна

200 мл молока

2 яйця

3-4 ст. ложки цукру

3-4 ст. ложок рослинного масла

1 ч. ложка солі

1 ч. ложка розпушувача

Яйця вбий в миску. Додай цукор, сіль і розпушувач. Міксером або віночком збиваємо масу до однорідного стану.

Акуратно введи в отриману масу охолоджене молоко. Збиваємо і додаємо борошно. Замісити однорідне тісто, по консистенції близьке до густої сметани.

Влий 3-4 ст. ложки рослинного масла, перемішати. Даємо тісту постояти 20 хвилин.

Перед випічкою млинців тісто слід ще раз перемішати. Порційно, на розігріту сковороду виливай тісто для 1 млинчика. Обсмажуй млинці з двох сторін.

Готові млинці викласти на тарілку і подавайте до столу. Тісто виходить дуже ніжне. Змащувати кожен млинець маслом не слід.

Сирно-горіхові млинці

Перемішати 250 грамів сиру і 2 столові ложки молока. Лимон вимити, натерти цедру і додати до сиру. Віджати сік з лимона і перемішати з масою. Посипати цукровою пудрою. Розморозити 200 грамів мороженої малини (або інший ягоди). Білки двох яєць збити. Замісити тісто з 50 г крохмалю, 100 г борошна, 100 г мелених горіхів, жовтків, солі і 200 мл молока. Обережно знизу вгору перемішати зі збитими білками. Спекти з тіста на маслі маленькі млинці. Половину млинців намазати сиром, зверху викласти малину і накрити рештою млинцями.

Готові млинці викласти на тарілку і подавайте до столу / фото УНІАН

Ірландські млинці

Замісити тісто для млинців: розвести склянку борошна зі склянкою молока і додати 3 яйця, 2 столові ложки топленого масла, цукрову пудру, щіпку кориці, мускатний горіх, трохи рому, сіль. Тісто по густоті повинно бути схоже на сметану. У сковороді розігріти жир і спекти тонкі млинчики. Посипати їх цукром, скласти гіркою і прикрасити часточками лимона. Подати гарячими.

Млинці з картоплі з бринзою

Чотири картоплини очистити, натерти на дрібній тертці і трохи посолити. Через кілька хвилин віджати, змішати з двома яйцями, натертою невеликою цибулиною і з такою кількістю борошна, щоб тісто мало консистенцію густої сметани. З отриманого тіста смажити млинці з обох сторін на сковороді на рослинному маслі. Бринзу потрібно змішати з підрум'яненою на олії цибулею. В начинку можна додати солодкий перець. На готові млинчики покласти тонкий шар подрібненої бринзи, після чого їх згорнути і подавати до столу теплими.

Подавати товсті млинці можна з різними соусами - і солодкими, і солоними

Млинці на масляну товсті

250 мл молока

3 ст. ложки рослинного масла (або 40 г розтопленого вершкового)

1 яйце

4 ст. л. цукру

1 ч. л. розпушувача

1/4 ч. л. солі

170 гр борошна

Змішайте в мисці молоко, яйця, масло і цукор. Злегка збийте вінчиком або міксером.

Борошно, сіль і розпушувач просіяти і додати в молочно-яєчну суміш. Добре розмішайте до однорідної маси.

Розігрійте сковороду і випікайте млинці. Важливо: сковороду не варто змащувати маслом, а млинці необхідно перевертати відразу, як на поверхні з'являться бульбашки. На один млинець знадобиться близько 2 столових ложок тіста.

Подавати млинці можна з різними топінгами - медом і горіхами, клиновим сиропом або джемами.

Райдужні млинці виходять дуже яскравими і веселими - діти будуть в захваті / фото Sifood

Райдужні млинці

2 склянки борошно

100 мл молоко

Знежирений кефір 200 мл

2 шт. яйця

2 ст. л цукор

¼ Склянки вершкове масло (розтоплене)

2 ч. л пекарський порошок

1 ч. л. сода

½ Ч. л. сіль

У великій мисці змішайте борошно, цукор, розпушувач, соду і сіль. Окремо збийте яйця, кефір, молоко і розтоплене масло. Поступово з'єднайте рідкі та сухі інгредієнти, добре перемішайте.

Тісто розділіть на 7 рівних частин і фарбуйте харчовими барвниками. До речі, можна також використовувати натуральні барвники: сік буряка і моркви, наприклад.

Сковороду змажте маслом і випікайте млинці приблизно по 2 хвилини з кожного боку.

Рецепти дивовижних млинців на Масляну перед якими не може встояти (відео)

Смачного!

Раніше УНІАН писав, коли святкують Масляну в цьому році і які традиції цього свята.