Під особливою небезпекою терактів РФ перебувають автобуси та потяги з дітьми-сиротами, стверджують у ЗСУ / фото ua.depositphotos.com

Російські кадрові військові та спецслужби готують терористичні акти на окупованих територіях Донбасу, щоб ввести в Україну збройні сили РФ під виглядом "миротворців".

Про це в суботу, 19 лютого, в офіційній заяві повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей російські кадрові військові та спецслужби готують теракти, жертвами яких мають стати мирні жителі. Ворог прагне використати це як привід для звинувачення України та введення регулярних підрозділів збройних сил РФ під виглядом "миротворців", - написав він.

За словами Залужного, серед планів бойовиків - мінування мостів та шляхів, якими окупаційна адміністрація вивозить мирних жителів на територію РФ, мінування машин, житлових будинків та громадських об'єктів.

"Під особливою небезпекою перебувають автобуси та потяги з дітьми-сиротами та літніми людьми, яких вивозять за відомими та запланованими ними графіками й маршрутами", - зазначив головнокомандувач.

Він також підкреслив, що підступність дій окупантів полягає в застосуванні артилерії, яку навмисне розмістили в населених пунктах, створивши загрозу для мирних жителів.

"Вкотре наголошуємо, що Україна не планує жодних наступальних дій на Донбасі. За останні дні загострення з боку противника не було жодної жертви ні з серед мирного населення, ні серед військових найманців. Противник використовує примусове вивезення мирного населення, передусім жінок та дітей, для реалізації своїх кривавих провокацій. Оприлюднюючи злочинні наміри агресора, ми намагаємося зламати ці сценарії. Адже наше головне завдання - зберегти життя співгромадян по обидва боки лінії зіткнення", - додав головнокомандувач ЗСУ.

Нагадаємо, раніше Валерій Залужний звернувся до жителів тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей та зауважив, що бойовики використовують мирне населення для ескалації конфлікту.

"Евакуація" з окупованого Донбасу: що відомо

Як повідомляв УНІАН, у п'ятницю, 18 лютого, на тлі частих обстрілів з боку терористів з'явилися провокаційні заяви ватажків бойовиків про евакуацію населення "ЛДНР" до Росії. Окупанти обґрунтували необхідність евакуації нібито підготовкою ЗСУ до серйозної операції.

В українському Міноборони заспокоюють населення та просять не панікувати, оскільки Україна не планує жодних наступальних операцій на Донбасі.

В Офісі президента України прокоментували заяви ватажків "ЛДНР", заявивши, що окупанти хочуть спровокувати ЗСУ та подати це як виправдання для своїх агресивних дій: частиною цієї тактики може бути розрахунок окупантів вдарити по одній з "евакуаційних колон" і вбити мирних людей, а потім звинуватити в цьому Київ.

Про те, що евакуація населення ОРДЛО - спланована операція - може свідчити й те, що ватажки бойовиків Леонід Пасічник і Денис Пушилін записали свої відеозаяви про евакуацію ще 16 лютого, тобто за два дні до загострення ситуації.

Президент РФ Володимир Путін вже доручив розмістити евакуйованих мешканців ОРДЛО в Ростовській області та виплатити кожному по 10 тисяч рублів (3700 грн - УНІАН).

У суботу, 19 лютого, ватажки "ЛДНР" оголосили про загальну мобілізацію: чоловікам наказали з'явитися до "військкоматів".

Вас також можуть зацікавити новини: