Підрозділи Збройних сил Білорусі приведені в повну бойову готовність / REUTERS

Президент Олександр Лукашенко заявив, що підрозділи Збройних сил Білорусі на західному кордоні приведено в повну бойову готовність.

Про це Лукашенко сказав сьогодні на нараді з членами Ради безпеки Білорусі, повідомляє агентство БЕЛТА.

Лукашенко висловив занепокоєння з приводу ситуації, яка складається вздовж західних кордонів країни.

Відео дня

"З'явилися заяви представників західних держав, в тому числі і керівників деяких держав... І слава Богу, що ми відреагували на це і розгорнули бойові підрозділи нашої армії на західних рубежах нашого кордону, привели їх у повну бойову готовність. Міністр оборони мені доповів, що все це виконано, і відповідні частини сьогодні готові до виконання своїх зобов'язань", - сказав він.

Разом з тим він визнав, що для придушення акцій протесту було залучено сили спецоперацій.

"Ще раз наголошую: дуже шкода, що окремі підрозділи, особливо сил спеціальних операцій, нам довелося залучити для наведення порядку всередині країни. Ну, така певна частина нашого населення. Вона не те що не розуміє, вона робить це спеціально", - сказав Лукашенко.

За його словами, як кажуть військові, зовнішня компонента змушує враховувати обстановку і діяти відповідним чином.

"Тобто сьогодні не тільки всередині, а й зовні у нас з'являються проблеми. І те, що це абсолютно скоординовані дії, ми вже бачимо відкрито. Але це ще навіть не пік. Події розвиватимуться відповідним чином, але ми розуміємо, в якому напрямку", - додав Лукашенко.

Вибори і протести в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення із силовиками.

Читайте такожЛукашенко підтвердив, що кинув на протестувальників спецпризначенців Збройних сил

  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня ввечері затриманих стали випускати з ізоляторів.
  • За даними правозахисників, під час вуличних акцій у Білорусі внаслідок дій силовиків загинули не менше п'яти осіб, ще семеро перебувають у критичному стані в реанімації, близько 200-300 затриманих правозахисники вважають політв'язнями.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні. Він провів телефонні розмови з президентом РФ Володимиром Путіним. За їх підсумками в Кремлі висловили готовність надати "сприяння у вирішенні проблем" в Білорусі.
  • 14 серпня в Євросоюзі заявили про невизнання результатів президентських виборів в Білорусі і про початок роботи над введенням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство стосовно протестуючих.
  • Сьогодні, 18 серпня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс не становить загрози для Білорусі і не нарощує сили поблизу білоруських кордонів.