Дипломатичні спроби деокупувати ЗАЕС поки безрезультатні \ фото ua.depositphotos.com

Дипломатичні кроки щодо повернення Запорізької атомної електростанції під контроль України наразі не мають успіху.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, повідомила прес-служба Міненерго. "Наразі ситуація зайшла у глухий кут. Наша позиція, яку ми озвучуємо на всіх міжнародних майданчиках, зводиться до того, що будь-які переговори стосовно ЗАЕС мають базуватись: по-перше – на демілітаризації станції, по-друге – виході із ЗАЕС працівників "Росатома". По-третє, український персонал має отримати можливість спокійно, без тиску оперувати ядерним об‘єктом. Але у відповідь на це ми отримали нікчемний указ Путіна про те, що ЗАЕС - це "федеральна" власність, із реєстрацією відповідної компанії у Москві з назвою "Запорізька станція", - розповів він.

За словами Галущенка, Україна отримує від місії МАГАТЕ, яка працює на ЗАЕС, тривожні сигнали. Росіяни вкрай непрофесійно поводяться на станції.

Відео дня

"Місія МАГАТЕ підтверджує, що росіяни експлуатують станцію в такому режимі, що стан обладнання та устаткування на ЗАЕС значно погіршується. Є відчуття, що одна з цілей загарбників після деокупації - залишити нам її в неробочому стані", - сказав Галущенко.

Міністр також розповів, що надалі Україна робитиме ставку на розвиток атомної генерації та відновлюваних джерел енергії.

"Базовою генерацією є і буде залишатись атомна енергетика. Вона забезпечуватиме до половини потреб в електроенергії. Решту плануємо отримати за рахунок відновлюваних джерел енергії: сонячної, вітрової, водню, а також гідроелектростанцій. Україна має величезний потенціал для розвитку малих модульних реакторів. Майбутнє України – великий енергетичний хаб для Європи. Ми для цього маємо можливості, потужності і висококваліфікованих фахівців", - повідомив Галущенко.

Ситуація на Запорізькій АЕС

Російські окупаційні угруповання захопили Запорізьку АЕС у березні 2022 року. Промисловий майданчик станції зазнає періодичних обстрілів.

За даними "Енергоатома", також окупанти цілеспрямовано перетворюють АЕС на військову базу, мінуючи все навколо.

На АЕС постійно присутні представники корпорації "Росатом", які також допомагають російським військовим. "Росатому" бракує персоналу, позаяк українські патріоти здебільшого відмовляються співпрацювати з окупантами. У зв’язку з цим на ЗАЕС працевлаштовують осіб без відповідної освіти та стажу, що може призвести до непередбачуваних наслідків.

За інформацією Галущенка, ситуація на Запорізькій АЕС постійно погіршується через терор щодо працівників та навмисне погіршення росіянами технічного стану станції.

Вас також можуть зацікавити новини: