Комаровський спрогнозував завершення епідемії COVID-19 / Скріншот

Відомий український педіатр Євген Комаровський відповів на запитання своїх читачів, чому його прогнози щодо закінчення епідемії коронавірусу не збулися. 

Про це він написав у своєму Telegram-каналі. "Я особисто був дуже впевнений, що все закінчиться до 1 травня, а якщо не пощастить, то до 1 червня. Але всі наші надії на ультрафіолет, відкриті простори, не спрацювали", - пише лікар.

Він пояснив, що всі переоцінили можливості контактної передачі вірусу (всі ці санітайзери, миття рук) і недооцінили вплив аерозольної передачі, можливості вірусу накопичуватися у повітрі.

Відео дня

"Знову-таки, ми забули про те, що прихід спеки зовсім не означає, що ми всі сидимо на вулиці під сонцем. Навпаки: це означає, що всі сидять по домівках й увімкнули кондиціонери. А кондиціонер ганяє по колу одне й те ж повітря", - зазначив Комаровський.

Він додав, що з цієї причини прогнозувати щось дуже складно. 

"Я не вірю, і ніхто вже не вірить, що карантинні обмежувальні заходи здатні принципово що-небудь змінити... І це буде тривати доти, поки понад 60% населення, а можливо, й понад 80%, вироблять антитіла", - наголосив педіатр.

На його переконання, з урахуванням того, наскільки активно поширюється вірус зараз, процес вироблення колективного імунітету буде наростати дуже стрімко.

Читайте такожВ Україні оновили карантинні зони

"Серйозний підйом захворюваності буде, принаймні, в наших краях, після початку опалювального сезону. Щойно ми закриємося в приміщеннях, припинимо провітрювати й станемо обігріватися, тут же впаде вологість повітря, вірус буде цілодобово зберігатися в цьому повітрі, і буде хворіти більша кількість людей", - прогнозує лікар.

Комаровський також відповів на питання, коли може закінчитися пандемія COVID-19.

"Коли понад 60% людей перехворіють або коли ми отримаємо недорогу безпечну вакцину. Ключове слово тут "недорога". А скільки доз вакцини знадобиться? Як швидко ми отримаємо доступ до неї або хоча б зможемо захистити групи ризику?

За моїми розрахунками, якщо буде ефективна вакцина, то це все закінчиться до кінця 2022 року. А якщо не буде, то, швидше за все, теж закінчиться до кінця 2022 року", - поділився він прогнозом. 

За словами Комаровського, до кінця 2022-го у нас буде факт колективного імунітету, а коронавірус стане тим захворюванням, до якого ми будемо ставитися точно так же, як до грипу. 

"Він буде до нас приходити, викликати локальні спалахи, косити свої жнива з жертв. Найімовірніше, саме так і станеться", - підсумував лікар.

Що кажуть інші лікарі про COVID-19

  • Раніше лікар Тарас Жиравецький заявив, що перенесений людиною коронавірус може в майбутньому принести його здоров'ю значні проблеми. Зокрема, під удар може потрапити серце через відповідні ускладнення.
  • Відомий інфекціоніст Ольга Голубовська розповіла, як українцям спільними зусиллями перемогти коронавірус. І для цього, за словами заслуженого лікаря, не потрібно робити нічого складного.
  • Лікар-епідеміолог Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк пояснила, чи можуть помилятися тести на коронавірус.