Віталій Кличко / скріншот

Депутат Київради Ілля Сагайдак під час сьогоднішнього засідання у Київраді дорікнув голові КМДА Віталію Кличку у виділенні мільярдних сум в якості 100%-го авансу приватним будівельним фірмам для реалізації двох великих будівельних проектів в столиці.

Таким чином Сагайдак відповів на скарги Кличка щодо браку коштів у бюджеті.

"Ви згадали моє прізвище в тому контексті, що вам потрібно 2,2 мільярди гривень. Я вам підкажу, де їх знайти. Тільки по двох проектах - "шулявська розв'язка" та метро на Виноградар - ви видали 3,2 мільярди гривень авансів. Більшість з цих грошей лежать на депозитах. Попросіть ваших друзів повернути гроші назад до бюджету", - заявив Сагайдак у виступі.

Також він нагадав, що в червні 2018 року Віталій Кличко літав одним чартерним рейсом разом зі столичним забудовником Максимом Микитасем з острова Сардинії у Середземному морі до Києва, про що повідомляли журналісти "Схем".

"Чи не вважаєте ви це конфліктом інтересів?", - запитав Кличка Сагайдак.

Віталій Кличко уникнув прямої відповіді на звинувачення Сагайдака, звинуватив його у "спекуляціях" і запропонував звернутися до правоохоронних органів.

"Зараз ви можете спекулювати на тему, що в якомусь літаку в будь-якому напрямку поряд зі мною знаходяться ті чи інші люди, і є конфлікт інтересів. Я готовий надати будь-яку інформацію щодо можливого конфлікту інтересів з тою чи іншою людиною", - відповів Кличко.

Нагадаємо, на сьогодні борг столиці перед державою складає близько 9 мільярдів гривень. Як зазначають столичні депутати, протягом останніх років по кільком великим проектам місто за рахунок державного бюджету перераховувало будівельним компаніям (в тому числі столичного забудовника Максима Микитася) аванси у розмірі 100%. Після отримання коштів фірмами роботи починалися, але потім гроші нібито закінчувалися. Після цього кошторис збільшували вдвічі або втричі, але вже за кошти з бюджету міста.

"Уряд давав йому дозвіл на 100% аванс, який він успішно видавав своїм друзям. Друзі зараз розмістили кошти на депозитах. Отримають величезні відсотки. І коли зараз нова влада не дозволила йому продовжувати цю схему, то в нього виникла проблема, бо йому немає за що завершувати це будівництво", - днями зазначав депутат Київради Ілля Сагайдак у коментарі журналістам.