За 9 місяців цього року Бюро виплатило з фонду захисту потерпілих 12,2 млн грн \ фото УНІАН

Протягом 2015-2019 років МТСБУ виплатило постраждалим у ДТП за страховиків-банкрутів понад 88 млн грн.

Читайте такожМоторне страхове бюро в першому півріччі здійснило виплати з гарантійних фондів на 104,3 мільйона гривеньЗа 9 місяців цього року Бюро виплатило з фонду захисту потерпілих 12,2 млн грн (всього здійснено 557 виплат). Були проведені виплати за страхові компанії "Наста", "Україна", "Райп", "УЕСК", "Добробут" і "Міська СК", передає Форіншурер.

"Динаміка виплат за страховиків-банкрутів має "піковий" характер: кількість виплат різко зростає, коли після завершення процедури банкрутства або ліквідації страховика ми починаємо платити постраждалим за його зобов'язаннями", - пояснила заступник генерального директора МТСБУ Людмила Білошицька. За її словами, МТСБУ неодноразово привертало увагу влади до недосконалості діючої процедури виплат за банкрутів. "Згідно з вимогами закону, ми не можемо почати регламентовані виплати, поки не завершена процедура банкрутства або ліквідації СК. Разом з тим, якщо розпочато процедуру банкрутства страхової компанії, або вона знаходиться в стадії ліквідації або самоліквідації, ми не маємо права платити потерпілим за зобов'язаннями СК шляхом повернення базового гарантійного внеску. Це створює патову правову ситуацію, несправедливу по відношенню до людей, які постраждали в ДТП: вони ніяк не можуть отримати відшкодування з гарантійних фондів Бюро, поки триває процедура банкрутства або ліквідації СК", - розповіла вона.

Відео дня

В даний час в процесі банкрутства, ліквідації або самоліквідації знаходяться такі страхові компанії як «Гарант-Авто», «Домінанта», «Страховий капітал», «Київський страховий дім», «Вексель», «Гарантія» і «Лемма».

Єдиний шлях вирішення проблеми - внести зміни до чинного закону "Про ОСАЦВ" або прийняти новий закон, в проекті якого передбачено початок виплат за страховиків, які не виконали зобов'язання перед потерпілими, відразу після втрати членства в МТСБУ. У разі прийняття цих змін, постраждалі в ДТП люди більше не будуть чекати виплат рокам, заявили в Бюро.

За період 2015-2019 років МТСБУ здійснило понад 3,2 тис. виплат шляхом повернення базового гарантійного внеску страховикам на загальну суму 52,2 млн грн. За 9 місяців цього року - це 118 виплат на суму 5,4 млн грн (-75%). Динаміка обумовлена тим, що в 2019 році був здійснений значний обсяг виплат за зобов'язаннями цілої низки страховиків («Скайд», «Україна», «Іллічівська» та ін.).

Таким чином, разом зі страховиками-банкрутами та компаніями, які припинили діяльність, не виконавши своїх зобов'язань, за 9 місяців МТСБУ сплатило 17,6 млн грн, а за 2015-2019 - 140,2 млн грн.

З 1 жовтня по 31 грудня 2020 року МТСБУ приймає документи на виплату від постраждалих, яким повинна відшкодовувати СК «Київ РЕ», позбавлена членства в 2019 році.

"Це наша принципова позиція, враховуючи ту важливу соціальну роль, яку виконує Бюро: ми робимо все можливе, щоб в рамках діючих законодавчих і юридичних норм вирішувати проблему виплат за страховиків, які не виконали своїх зобов'язань", - зазначив гендиректор Бюро Володимир Шевченко.  

Новини по темі: