Блокування каналів Медведчука - Данілов висловився про небезпеку скасування санкцій / Фото УНІАН

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов наголошує, що рішення про блокування телеканалів «NewsOne», «112 Україна» і «ZIK» відмінити неможливо.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Данілов заявив під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму «Санкції проти російської пропаганди».

Читайте такожБлокування "телеканалів Медведчука": наслідки для Зеленського, ОПЗЖ та України

Відео дня

За словами секретаря РНБО, робота над рішенням щодо цих санкцій розпочалася ще влітку минулого року. "Нам було зрозуміло, що це не засоби масової інформації. Це суто пропагандистська машина Російської Федерації, і більше того, коли ми з кожним днем отримували все більше і більше додаткової інформації, як це відбувається, хто це фінансує, у який спосіб відбуваються ті чи інші речі на цих каналах, – нам стало зрозуміло, що це дуже небезпечна ситуація для безпеки України", - наголосив Данілов.

Він зазначив, що ці три канали "чинили інформаційний терор проти нашої держави, який розгорнула РФ з використанням своїх поплічників".

"І до того часу, поки у нас були не в повній мірі зібрані всі матеріали стосовно діяльності цих осіб, безпосередньо на території Російської Федерації, до того часу, поки ми не зібрали це у єдиний пул – ми не могли прийняти рішення. Тоді б ми з вами наразилися на певну небезпеку відміни таких рішень. Ці рішення відмінити вже неможливо, тому що ще раз наголошую, – те, що зібрали наші служби, те, що за нашим завданням відпрацьовували протягом майже 8 місяців... матеріали, вони були реалізовані в той час, коли вони були готові. Тому ніякої конспірології, що це відбулося за якимось замовленням, що хтось комусь телефонував – це повна нісенітниця", - наголосив Данілов.

Блокування каналів Медведчука

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій стосовно народного депутата від партії «ОПЗЖ» Тараса Козака і 8 компаній, які є засновниками телеканалів «112 Україна», «ZIK» і «NewsOne».
  • Мовлення цих телеканалів припинено в цифровому мультиплексі і кабельних мережах у ніч проти 3 лютого. Водночас ці телеканали продовжують мовлення на платформі YouTube.
  • Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов наголосив, що рішення запровадити санкції проти цих телеканалів не стосується питання свободи слова, а спрямоване на боротьбу з інформаційним тероризмом проти України.
  • Зеленський заявив, що рішення РНБО про санкції проти цих телеканалів є юридично вмотивованим і було ухвалене відразу після того, як були зафіксовані та обговорені конкретні підстави для нього. За словами глави держави, всі загрози національній безпеці України отримають ефективну та законну відповідь.
  • 4 лютого стало відомо, що двоє осіб оскаржили у Верховному суді блокування телеканалів «NewsOne», «112 Україна» і «ZIK».