Ілюстрація / REUTERS

Одна з найбільших туристичних фірм світу Thomas Cook припинила діяльність.

В компанії введено зовнішнє управління, повідомляє РБК з посиланням на The Guardian.

При цьому за межами Великої Британії залишилися близько 150 тис. клієнтів Thomas Cook, рахунки яких не оплачуються. У них є, однак, страховка, яка дозволить у разі необхідності дістатися додому.

Відео дня

Як повідомили Reuters в Управлінні цивільної авіації Великої Британії, повернути додому всіх постраждалих від припинення роботи турфірми людей планується протягом найближчих двох тижнів. У Лондоні вже заявили, що мова може йти про найбільшу операцію з евакуації мирних громадян в історії країни.

Глава Thomas Cook Пітер Фанхаузер, коментуючи ситуацію, заявив, що йому залишається тільки вибачитися.

Читайте такожІсландський лоукостер WOW Air припинив виконання всіх польотів

В останній рік у Thomas Cook, яка володіла готелями, літаками і круїзними лайнерами по всьому світу, виникли фінансові проблеми. Врятувати турагентство могла угода з китайською Fosun, однак домовитися про угоду вартістю £900 млн не вдалося, оскільки в останній момент кредитори зажадали від нових власників збільшити суму на £200 млн. У неділю керівництво Thomas Cook намагалося досягти компромісу, однак після провалу переговорів вважало за краще оголосити про ліквідацію, повідомляє Бі-бі-сі.

Не вийшло у Thomas Cook домогтися допомоги у держави. Про відмову рятувати турфірму заявив міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб.

Можливими причинами фінансового краху Thomas Cook Бі-бі-сі називає зростаючу конкуренцію на туристичному ринку у зв'язку з появою невеликих онлайн-операторів та авіакомпаній-лоукостерів.

Компанія була заснована в 1841 році. Зараз в компанії працює 22 тисячі співробітників, із них 9 - британці. Щорічно фірма обслуговує понад 22 мільйонів клієнтів, 600 тисяч туристів зараз знаходяться на відпочинку, в основному це громадяни Великої Британії, Німеччини та скандинавських країн.

Раніше УНІАН повідомляв, що французька авіакомпанія Aigle Azur, яка літала з Парижа до Києва, скасувала всі рейси через важкого фінансового положення і пов'язані з цим операційних труднощів.