Денісова звернулась до міжнародних організацій / Фото: facebook.com/denisovaombudsman

На окупованих територіях Донецької та Луганської областей, за оперативною інформацією, 800 осіб звернулися за медичною допомогою у зв’язку з гострою респіраторною вірусною інфекцією, близько 150 госпіталізовані з підозрою на пневмонію.

"Зокрема двоє дітей 11 та 13 років перебувають під наглядом лікарів. Діагностувати коронавірусну інфекцію там досі неможливо через відсутність відповідних тестів у лікарнях", - повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

Денісова підкреслила, що з початку 2020 року отримала близько 1000 звернень від громадян України, які утримуються в установах виконання покарань, розташованих на окупованих територіях.

Відео дня

Читайте такожЄС вимагає розслідувань катувань українських заручників в ОРДЛО

"Вони скаржаться на незабезпечення належних умов тримання, ненадання медичної допомоги, жорстоке поводження та катування... В умовах стрімкого поширення респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, вкрай занепокоєна ситуацією щодо забезпечення прав і свобод громадян України, які лишилися проживати на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, та ув’язнених осіб, утримуваних в місця несвободи", - зауважила омбудсмен.

Денісова звернулась до верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, голови Організації з безпеки і співробітництва в Європі Еді Рами, президента Міжнародного комітету Червоного Хреста Петера Маурера та голови Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню Миколи Гнатовського з проханням використати всі наявні механізми та засоби, аби перевірити стан здоров’я цивільного населення, яке проживає на вказаних територіях, і громадян України, які перебувають у місцях несвободи, а також сприяти у наданні належної медичної допомоги, відповідно до рекомендацій, наданих Всесвітньою організацією охорони здоров’я, щодо запобігання поширенню COVID-19.

Як повідомляв раніше УНІАН, на окупованому Донбасі лікарі не можуть перевірити на коронавірус людей із симптомами ГРВІ через відсутність тестів.