Ілюстрація REUTERS

Керівництво державного концерну «Укроборонпром» в рамках реструктуризації своїх підприємств планує реорганізувати 50 з них, а ще 28 – передати в управління Фонду державного майна та інших державних органів.

Читайте такожВ Україні з 2021 року почнуть серійне виробництво ракетної системи "Вільха-М"

Як повідомляє прес-служба концерну, таке рішення було ухвалене за підсумками триаж-аналізу комплексної оцінки всіх 137 підприємств «Укроборонпрому» за дев'ятьма параметрами.

Відео дня

У підсумку, зі 116 підприємств, що працюють на підконтрольній території, фінансово стабільними є 33, фінансово нестійкими – 27, а в поганому фінансовому стані – 56.

Загалом 29 підприємств концерну заробили 88% чистого доходу «Укроборонпрому» за 2016-2019 роки. Крім того, на 14 підприємствах працюють 67% співробітників держконцерну.

Середній коефіцієнт зношеності основних засобів на початок 2020 року становив 63%. При цьому, дуже багато надлишкового майна: загальна площа земельних ділянок у користуванні підприємств 5500 гектарів, площа нерухомості - 11,3 млн кв. м.

Реформа «Укроборонпрому»: 50 підприємств реорганізують, ще 28 – віддадуть (інфографіка)

Як зазначив голова офісу трансформації «Укроборонпрому» Роман Бондар, всі підприємства розділили на три умовні групи: розвитку, оздоровлення та перепідпорядкування.

Реформа «Укроборонпрому»: 50 підприємств реорганізують, ще 28 – віддадуть (інфографіка)

Група розвитку представлена 38 підприємствами із сукупним чистим доходом 35 млрд грн, або 88% доходу держконцерну, на яких працює 53600 працівників, що становить 80% загальної кількості на всіх підприємствах. Ці компанії увійдуть до шести галузевих бізнес-одиниць: ракетобудівної, авіаційної, авіаремонтної, бронетанкової, радарних і морських систем.

Група реструктуризації складається з 50 підприємств із сукупним чистим доходом 4,9 млрд грн, або 12% від усіх доходів концерну. У цій групі працює 13900 працівників, що становить 20% від загальної кількості. Ці компанії планують фінансово оздоровити і реорганізувати. В тому числі, передбачається перенесення виробництва, позбавлення від надлишкових активів, виведення з банкрутства і виплата боргів перед працівниками, державою і кредиторами.

«Після цього оздоровлені і стабілізовані підприємства будуть приєднані до новостворених галузевих бізнес-одиниць з «групи розвитку», - цитує Бондаря прес-служба концерну.

Група перепідпорядкування складається з 28 підприємств із сукупним чистим доходом 29 млн грн, на яких лише 253 працівники. Ці підприємства втратили значимість для обороноздатності країни і нічого не роблять. Їх передадуть Фонду державного майна або іншим держорганам.

«Зокрема, ми вже передали пакети документів 21 «мертвого» підприємства до Фонду держмайна... Два підприємства буде передано Державному космічному агентству, п'ять - на ліквідацію», - цитує Бондаря прес-служба концерну.

За його словами, 21 підприємство концерну залишилося на окупованих територіях. Їх можуть перепідпорядкувати профільному міністерству, але для цього потрібно внести зміни до законодавства.

Реформа «Укроборонпрому»: 50 підприємств реорганізують, ще 28 – віддадуть (інфографіка)

Як повідомляв УНІАН, керівництво «Укроборонпрому» ставить за мету об'єднати свої підприємства в шість окремих холдингів, після чого планує ліквідувати сам концерн. Про це заявив заступник генерального директора концерну Роман Бондар, який також очолює Офіс трансформацій «Укроборонпрому».

Довідка УНІАН. Державний концерн «Укроборонпром» створено в 2010 році з метою забезпечення ефективного функціонування та управління суб'єктами господарювання державного сектору економіки, які здійснюють господарську діяльність у сфері розробки, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової і спеціальної техніки та боєприпасів, беруть участь у військово-технічній співпраці. До складу концерну входять близько 140 підприємств ОПК України.