Великдень 2019: найкращі рецепти / фото politeka.net

Великдень - це головна подія року для православних християн і найбільше православне свято. На Великдень готується рясна і різноманітна трапеза. У домі кожного віруючого християнина на святковому Великодньому столі присутні традиційні страви, які несуть у собі глибокий символічний зміст.

Традиційно, після закінчення богослужіння віруючі розговляються (припиняють піст) шматочком паски, фарбованими яйцями і паскою (виготовленою зазвичай з сиру). Ми підібрали для вас найкращі і перевірені рецепти на Великдень - рецепти паски. Готуйте і насолоджуйтеся, радуйте близьких.

Класичний рецепт паски

Для приготування потрібно: 500-600 г борошна

1.5 склянки молока

6 яєць 150-200 г вершкового масла

2 склянки цукру

40-50 г пресованих дріжджів

50 р родзинок

50 г фруктових цукатів

50 г сухого мигдалю

Щіпка солі, ванілін або ванільний цукор за смаком.

Трохи борошна для обсипання

Приготуйте опару. Розчиніть в молоці дріжджі і одну столову ложку цукру. Поступово додавайте розмішуючи 150-200 г просіяного борошна. Розмішайте, щоб не було грудок, і поставте в тепле місце.

Відокремте яєчні жовтки. Білки поставте в холодильник. 5 жовтків розітріть з цукром, що залишився. Розтопіть вершкове масло і дайте охолонути до температури тіла.

Коли об'єм опари збільшиться вдвічі, додати в неї жовтки, розтерті з цукром, сіль, ванілін і ретельно перемішайте.

Охолоджені білки збийте в піну і введіть в опару. Потім, помішуючи, додайте борошно. Тісто замішують, поки в ньому не з'являться бульбашки повітря. Тісто має бути добре перемішаною, вільно відстає від стінок посуду. За консистенцією воно має бути рідшою, ніж тісто на пироги, але густіше, ніж на оладки.

Читайте такожСалати на Великдень: 5 оригінальних рецептів

Накрийте тісто і тримайте в теплому місці, поки воно не збільшиться в кілька разів. Ізюм промийте, висушіть і обваляйте в борошні. Цукати наріжте кубиками, мигдаль очистіть і дрібно нарубаєте. Родзинки, цукати і мигдаль додайте в тісто, ретельно вимісити протягом 5 хвилин і знову поставте в тепле місце.

Підготуйте форми для випічки пасок. На дно форми покласти промаслений кружок пергаментного паперу, а стінки змастіть рослинним маслом і обсипте борошном. Розкладіть підійшло до форми (приблизно на 1/3 висоти), дайте тісту піднятися до країв форми і змастіть верх паски залишилися жовтком.

Випікати паску при температурі 180 С до готовності, протягом 40-60 хвилин, час від часу обережно повертаючи форми. Якщо до увіткненої дерев'яної спиці не буде приставати тісто, значить паска готова. Після того, як поверхні паски зарум'яняться, накрийте їх кружками папери, змоченими у воді.

Готові паски обережно витягніть з форм, покладіть їх боком на м'яку подушку, застелену рушником, прикрийте іншим рушником і дайте охолонути, час від часу повертаючи для того, щоб зробити процес охолодження більш плавним.

Паски готові. Потім їх слід прикрасити і поставити в тепле місце на ніч "дозрівати".

Ось основні види прикрас:

- глазур;

- збиті яєчні білки;

- розтоплений шоколад;

- шоколадні фігурки;

- марципанові фігурки;

- коктейльні вишні.

Наведемо популярний рецепт лимонної глазурі.

Для приготування знадобляться:

100 г цукрової пудри

1 столова ложка розтопленого вершкового масла

1 столова ложка лимонного соку

1/2 лимона

1 столова ложка вершків

Вершки підігрійте, але не до закипання. Дрібно натріть цедру лимона і змішайте з цукровою пудрою. Додайте масло, лимонний сік і вершки. Ретельно збийте, полийте цією сумішшю гарячі паски і залиште для застигання на 1 годину.

У наведеному вище рецепті в тісто вводять такі добавки:

- ізюм;

- цукати;

- ваніль;

- мигдаль.

До речі, щоб відокремити мигдаль від шкірки, його потрібно потримати 2 хвилини в окропі.

Також популярні інші добавки:

- бренді, ром, міцні настоянки;

- терта цедра;

- шафран;

- кориця;

- кардамон;

- мускатний колір;

- лимонне або рожеве масло.

Якщо паска зачерствіє, її можна освіжити наступним способом: зрізати верхній шар, збризнути невеликою кількістю сиропу (чарка міцного вина на чарку води плюс столова ложка цукру, змішати і підігріти), поставити в гарячу піч (духовку хвилин на 15-20. Паска просочиться сиропом і стане смачніше свіжої.

Найкращий рецепт паски / фото Kolobok.ua

Паска "Сімейна"

Інгредієнти:

Опара (учин):

- дріжджі (свіжі) - 100 грам

- яйця - 3

- цукор-пісок - 1 склянка

- молоко (тепле) - 500 мл

- сметана - 2 ст. л.

- борошно - 1 ст.

Заміс:

- яйця - 15

- цукор-пісок - 5 ст.

- масло вершкове м'яке - 200 г (або 100 г масла + 100 г маргарину)

- тепле молоко - 500 мл

- сметана - 500 г

- сіль - щедра щіпка

- ванілін + ванільний цукор - 2 пачки+1 пачка

- борошно - 4,5 кг +/- залежно від сорту борошна

Глазур:

- білки (охолоджені) - 2

- цукрова пудра - 1 ст.

- лимонний сік - 1 ст. л.

- окріп - 1 ч. л.

Приготування:

Опара

Продукти повинні бути однакової, кімнатної температури. Це дуже важливо! Дріжджі розведіть у теплому молоці, додайте яйця, цукор, сметану і борошно. Перемішайте, накрийте посуд рушником і залиште на 3-4 години для бродіння. Коли з'являться бульбашки на поверхні опари, можна продовжувати заміс.

Заміс

В опару додати всі продукти. Вимісіть тісто до однорідного стану, коли воно буде відлипати від рук і стінок посуду. Залиште на 2-3 години підходити в теплому місці до збільшення в об'ємі в два рази. Тепер необхідно обім'яти хвилин п'ять. потім дайте тісту підійти ще два-три години. Потім розкладіть порції тіста у форми, змащені маслом і вистелені промасленим папером (можна вистелити тільки дно). Заповніть форми на 1/3 об'єму. Дайте підійти. Випікати треба при температурі 220 градусів Цельсія приблизно 30-40 хвилин. Готовність перевірити дерев'яною паличкою. Форми дістаньте з духовки, покладіть на бік, щоб охололо дно і легше витягується паска. Вже остиглі паски глазур'ю і прикрасьте присипкою.

Глазур

Розтерти білки. Можна збити міксером. Коли обсяг білків збільшиться як мінімум удвічі, додати частинами пудру, постійно збиваючи (не додавати пудру все відразу!), коли вся пудра збита, додати частинами лимонний сік. Глазур побіліє. Додати акуратно чайну ложку гарячої води, не перестаючи заважати глазур. За рахунок окропу глазур стає м'яка і не кришиться при розрізуванні.

Для даної норми тіста для пасок необхідно 3-4 норми глазурі.

Загальний вихід - близько 15 пасок середнього розміру

Паску своїми руками приготувати просто / фото F.ua

Паска без замісу тіста

Інгредієнти:

Дріжджі свіжі - 50 гр

Молоко - 1 стакан

Цукор - 1 склянка

Яйця - 4 штуки

Вершкове масло - 100 гр

Рослинне масло - 2 ст. ложки

Борошно - 4 склянки

Ванілін - 1 пакетик

Родзинки, цукати - за бажанням

Цедра одного лимона

Для помадки

Цукор - 8 ст. ложок

Гаряча вода - 6 ст. ложок

Лимонний сік - 10 крапель

Крупка для прикраси - за бажанням

Приготування:

Для початку перевірте дріжджі на схожість. Для цього додайте до дріжджів невелику кількість теплої води, щоб дріжджі перейшли в рідкий стан. Додайте невелику щіпку цукру, розмішайте і залиште хвилин на 10 – 15. За цей час дріжджова маса повинна почати підніматися пінною шапочкою. Якщо цього не відбувається, дріжджі втратили свої властивості і готувати з ними – переклад продуктів і часу.

Якщо дріжджі ожили і почали пінитися, додайте склянку теплого молока. В окремій мисочці розмішати яйця з цукром, розтопленим вершковим маслом і олією, а потім влийте отриману суміш у молоко з дріжджами. Для ароматизації тіста додайте ванільний цукор і лимонну цедру. Розмішайте. Поступово додайте необхідну за рецептом кількість борошна. В результаті у вас повинно вийти негусте ллється тісто.

При бажанні додайте цукати та/або родзинки. Для того, щоб родзинки рівномірно розподілився по всьому об'єму тіста, а не опустився на дно, перед додаванням в тісто обваляйте його в борошні.

Змастіть формочки для пасок олією і викладіть дно і стінки папером для випічки.

Розкладіть тісто по формочках. Враховуйте, що при настойці тісто збільшиться в об'ємі в 2 – 3 рази, тобто накладайте приблизно на третину від бажаної висоти пасок. Для того, щоб при розкладанні тісто не липло до рук, змочуйте їх водою або рослинним маслом.

Формочки з тістом накрийте рушником і залиште при кімнатній температурі на 3 – 4 години.

При бажанні ви можете поставити тісто в формочки в холодильник. У цьому випадку тісто буде підніматися повільніше, і паски вийдуть менш пористими. Витримуйте в холодильнику до тих пір, поки тісто не подвоїться в об'ємі. Деякі розкладають тісто з вечора і залишають у холодильнику на ніч.

Випікати при температурі 170 – 200 градусів до проби на суху паличку (застроміть чисту дерев'яну паличку в середину паски: якщо вона вийшла чистою - паска готова, якщо з налипшим тістом – паска ще не готова). Випікати при 170С приблизно 40 хвилин більш тонкі паски і близько години найтовщу паску. Після випічки дістаньте паски з форм, щоб не підмокло денце. Охолоджуйте на решітці.

Верх пасок прикрасити помадкою і готовими кольоровими цукровими кульками.

Раніше УНІАН писав, як приготувати Олександрійську паску.

Кращий рецепт паски від Юлії Висоцької: відео

Немає нічого краще, ніж приготована власними руками паска. Аромат свіжої випічки збере за сімейним столом всіх членів сім'ї. Насолоджуйтеся процесом готування і радуйте своїх близьких!

Нагадаємо, раніше УНІАН також писав, як приготувати сирну паску і паска краффін.