У цьому році ціни в Україні зростуть вище очікуваного / фото УНІАН

Національний банк України підвищив прогноз зростання споживчих цін в Україні у 2020 році до 6% з 4,8%, прогнозованих раніше, залишившись при цьому в цільовому діапазоні 5% +/- 1 п. п.

Читайте такожПродукти, ліки, маски: в Україні ввели держрегулювання цін на низку продуктів і товарів (список)

Як йдеться в матеріалах НБУ, у першому кварталі 2021 року інфляція тимчасово вийде за межі цільового діапазону через ефект низької бази порівняння, але потім сповільниться до рівня середньострокової мети в 5%, де і буде залишатися надалі.

Відео дня

Зазначається, що заходи фіскальної та монетарної політики, спрямовані на підтримку бізнесу і населення, частково компенсують падіння споживчого попиту. Проте споживчий попит буде залишатися пригніченим ще досить тривалий час після завершення дії карантину, і це завадить зростанню інфляції більше цільового рівня в поточному році.

Інфляцію також буде стримувати зниження світових цін на енергоносії, яке і далі буде позначатися на вартості палива на внутрішньому ринку.

Довідка УНІАН. Інфляція в Україні у 2019 році сповільнилася до мінімуму за останні 6 років - 4,1% в річному вираженні, опустившись нижче середньострокового цільового орієнтиру НБУ на рівні 5%.