За словами Кличко, усі проекти про столицю мають бути представлені на громадське обговорення / kiev.klichko.org

У Верховній Раді зареєстровано альтернативний законопроект про столицю.

Як передає кореспондент УНІАН, про це мер Києва Віталій Кличко повідомив на прес-конференції.

Читайте такожДепутати Київради готові оголосити недовіру Кличку«Ми запропонували альтернативний законопроект про столицю, що вже зареєстрований у Верховній Раді. Там чітко прописано, що у киян має залишитись право обирати владу в своєму місті. І ця влада повинна бути підзвітною і відповідальною виключно перед киянами, а не призначатися згори», – сказав Кличко.

Відео дня

За його словами, йдеться про проект закону про внесення змін до закону «Про столицю України – місто-герой Київ» (№ 2143-1) від 19 вересня.

Як зауважив мер Києва, незалежно від того, чи це законопроект від провладної більшості, чи альтернативний, обидва проекти мають бути представлені на громадське обговорення, дискусію з експертами, і тільки після цього виноситися на голосування в парламенті.

«А не з турбореактивністю проголосувати, а потім читати, що ж ухвалили в підсумку», – заявив Кличко.

Мер вкотре наголосив, що в законопроекті про столицю, підготовленому народними депутатами від провладної більшості, який наразі обговорюють у ЗМІ, немає нічого спільного з принципами самоврядування чи децентралізації.

У прес-службі Кличка УНІАН повідомили, що альтернативний законопроект розроблений за участі команди нинішнього мера Києва і підготовлений групою народних депутатів, зокрема вихідців з партії УДАР і представників партії «Європейська солідарність».

На сайті ВР текст законопроекту № 2143-1 наразі відсутній. Водночас зазначається, що його ініціаторами є 9 народних депутатів IX скликання.

Як повідомляв УНІАН, 3 вересня у парламенті було зареєстровано законопроект про внесення змін до закону «Про столицю України – місто-герой Київ» (№ 2143), а 19 вересня Верховна Рада включила його до порядку денного сесії.

21 вересня у Києві презентували проект закону «Про Київ – столицю України». Презентацію провели народні депутати від «Слуги народу» Олександр Ткаченко і Дмитро Гурін. За словами Ткаченка, цей законопроект та альтернативні до нього будуть оприлюднені найближчими днями.