Перша Playstation могла також відтворювати аудіо диски і мала дві карти пам'яті / twitter.com

Сьогодні, 3 грудня, виповнилося 25 років з моменту випуску консолі Playstation. На честь цієї події президент Sony Interactive Entertainment Джим Райан опублікував відкритий лист в блозі компанії.

«3 грудня 1994 року – 25 років тому – перша Playstation надійшла у продаж в Японії. Одного разу невелика, але талановита команда під крилом компанії Sony загорілася ідеєю створити платформу, завдяки якій гравці могли б насолоджуватися самими різними іграми і для якої розробники могли б створювати справжні шедеври. У першій же день в Японії було продано понад 100 тисяч одиниць першій консолі Playstation, а трохи пізніше це число перевалило за 100 млн одиниць по всьому світу, що зробило її самої першою домашньою приставкою, якій вдалося подолати цей рубіж. Дуже приємно бачити, що наші шанувальники, які виросли на першій консолі Playstation, передали любов до ігор і своїм дітям, які тепер грають на Playstation 4. Від імені всіх співробітників Playstation хочу подякувати вам за те, що розділяєте із нами цю подорож. Нам не терпиться побачити, що нас з вами чекає попереду!», - написав Джим Райан.

Повний текст листа можна прочитати тут.

Відео дня

Читайте такожВ Playstation Store стартував «Різдвяний розпродаж» - знижки до 80%

Нагадаємо, Sony звернула увагу на консолі ще в 1988 році у зв'язку зі співпрацею з тодішнім лідером ринку – Nintendo. Компанія Sony повинна була розробити аудіосистему і додатковий CD-привід для приставки Super Nintendo (SNES-CD).

Так виглядала спільна консоль Sony і Nintendo / gamespirit.org

У процесі роботи в Nintendo помітили, що за контрактом Sony зможе отримувати прибуток з кожної проданої гри для SNES-CD. У 1991 році на Consumer Electronics Show - виставці споживчої електроніки в Лас-Вегасі компанія Sony анонсувала співпрацю з Nintendo. Однак на наступний день на сцену вийшли представники Nintendo і заявили, що розривають контракт з Sony на користь нового контракту з нідерландською компанією Philips. Для японської бізнес-спільноти такий хід виглядав як зрада – коли одна японська компанія принижує іншу японську компанію на користь європейської. У Sony вирішили не закидати свої напрацювання, а створити власну ігрову систему, яка змогла б стати більш успішною, ніж Nintendo. Так в 1994 році світ побачив першу консоль Playstation. Досить швидко вона змогла завоювати своє місце в індустрії, а згодом стати лідером консольного ринку, залишивши Nintendo позаду.